Soomaa suurvesi jõudis tänavuse rekordini

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleujutatud teelõik Soomaal Jõesuu-Tipu teel.
Üleujutatud teelõik Soomaal Jõesuu-Tipu teel. Foto: Urmas Luik

Riisa veemõõdujaama mõõtmistulemuste järgi trügis Halliste veetase terve eilse päeva visalt millimeeter haaval ülespoole ja ületas õhtul sümboolse nelja meetri piiri.

Siis algas vaikne langus. Täna hommikul kell 7 mõõdeti juba seitse ja pool sentimeetrit vähem, vahendas Karuskose turismitalu omanik Aivar Ruukel Soomaa uudiseid. Täna keskpäeval võis Eesti meteoroloogia ja hüdorloogia instituudi kodulehelt lugeda Riisal veeseisuks 3.88 meetrit üle kokkuleppelise nulli.

Nelja meetri napi ületamisega jõudis Soomaa tänavune veetõus viimase kümne aasta mõõtmiste arvestuses kolmandale kohale, lükates pjedestaalilt 2002. aasta veebruari 3.88 meetri kõrguse veetaseme. Esimesel kohal on endiselt 2010. aasta aprilli suurvesi, 4.94 meetrit üle kokkuleppelise nulli, ja teisele kohal eelmise aasta aprilli suurvesi - 4.82 meetrit.

Ruukeli sõnade järgi on selle aasta suurveel olnud üllatusi, nagu öised suured tõusud ja enamiku inimeste jaoks ootusi ületav võimsus.

Soomaa viies aastaaeg kestab tavaliselt kaks nädalat. Esimese nädala jooksul jõgede veetase tõuseb madalamates kohtades kallaste vahelt välja. Seejärel püsib kõrgvesi paar päeva oma tipmisel tasemel ja alaneb siis nädala jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles