Aasta toote hääletusel puges päike inimeste südamesse

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Seni on sel moel valminud kahe kõrvalhoone katus ja pool ühe eramu katusest.
Seni on sel moel valminud kahe kõrvalhoone katus ja pool ühe eramu katusest. Foto: Sunlight Energy OÜ

Pärnumaa aasta toote konkursil pääses žürii otsusega viimasesse vooru ehk rahvahääletusele neli toodet. Need kõik on valminud meie maakonna väga väikestes firmades, mõni isegi ideest lõpptooteni ühe inimese kätetöö. Kõiki finaliste iseloomustas suuremgi idee – soov teha maailmale head, tuua positiivseid muutusi oma toote kasutajate ellu. Oktoobri alguses kümme päeva kestnud veebihääletusel läks üle kolmandiku häältest Pärnu firma Sunlight Energy uuenduslikule päikesepaneelidega katuselahendusele.

Pärnumaa aasta toote konkursi veebihääletuse tulemused

  • Sunlight Energy päikesepaneelidega katus: 548 häält (36,05%)
  • LÕTKu kombinesoon hooldusasutuste klientidele: 442 häält (29,08%)
  • Komplekt "Minu tunded" Elina Järve tegelusraamatute sarjast: 357 häält (23,49%)
  • Kalete nahkkäepidemete kollektsioon: 172 häält (11,38%)

Hääletusel osaleti Pärnu Postimehe veebilehel parnu.postimees.ee 5.–15 oktoobrini 1519 korda.

Võitja

Päikesepaneelid katavad ühtlaselt kogu katusepinna.
Päikesepaneelid katavad ühtlaselt kogu katusepinna. Foto: Sunlight Energy OÜ

Viis aastat päikesepaneele paigaldanud Kervin Keerd arvab, et taastuvat energiat tootvad plaadid peavad katusel ka ilusad välja nägema. Teada-tuntud lahendus, kus paneelid paigaldatakse kinnitustega kümme sentimeetrit katusekattest kõrgemale, on Keerdi silma riivanud. "Päikesepaneel kui võõrkeha maja juures," võtab ta mulje kokku.

Oma töös on Keerd kokku puutunud teistsuguste paigaldusviisidegagi. Saab ka nii, et tulemus on ilus sile ja paneelid sobituvad valatult nii katuse kui majaga. Et seda võimalust pärnakatelegi pakkuda ja lahendus oleks paindlikum – sobiks igat mõõtu katustele – võttis mees vihiku ja pliiatsi ja asus joonistama.

"Mõttest lahenduseni läks üle kahe aasta kindlasti. Mul on suur ruuduline vihik, mis on igasuguseid variante täis joonistatud. Siis tulin kontorisse ja joonistasin kolleeg Laurile õhku need detailid ja Laur pani need arvutisse," meenutab Keerd leiutamisprotsessi.

Sunlight Energy loodud uudsete kinnitusdetailide abil tehtud päikesepaneelidest katuse joonis.
Sunlight Energy loodud uudsete kinnitusdetailide abil tehtud päikesepaneelidest katuse joonis. Foto: Mailiis Ollino

Digitaalse kuju saanud joonistest sündisid ühes siinses ettevõttes eritellimusel plekkdetailid. Edasi tulid katseobjektid: kahe kõrvalhoone katused. Alles seejärel jõuti esimese suurobjektini: eramu poole katust sai tehtud uudsel moel.

"Katus sai valmis septembri lõpus, nüüd hakkame tegema eri teste, mida on vaja," pajatab Keerd, kui temaga oktoobri alguses kohtun. Siis avaldas ta lootust, et paari kuu pärast on nad valmis oma toodet klientidelegi pakkuma. Huvilisi leidus juba septembris.

Kui Keerdiga tarkusekuul juttu puhusime polnud uudsel lahendusel hindagi. Ometi oli ta kindel, et neile, kel katusevahetus plaanis ja kes tahaksid päikesepaneele, tuleb tema välja mõeldud lahendus soodsam. "Kui on valik, kas panna kõigepealt plekk-katus ja siis päikesepaneelid või panna meie kinnituste abil päikesepaneelidest katus, tuleb meie lahendus odavam. See on sisuliselt kaks ühes. Katuse ühe poole pleki ja paigalduse pealt hoiab kokku," põhjendab leiutise autor.

Kervin Keerd ettevõttest Sunlight Energy.
Kervin Keerd ettevõttest Sunlight Energy. Foto: Mailiis Ollino

Keerd arvab, et Sunlight Energy võib edaspidi pakkuda kliendile kogu katuselahendust, kuid ei välista sedagi, et pakkujate ring laieneb. "Me ei tahaks seda toodet ainult endale hoida," mainib ta. Arenguvõimalusi jagub päikesepaneelide valikuski: mõte on hakata Eestisse tooma värvilisi päikesepaneele. Nii saaks teha katuse näiteks punase pleki ja punaste päikesepaneelidega.

Teine koht

Merli Varner firmast LÕTK OÜ õmbleb rõivaid hooldusasutuste klientidele.
Merli Varner firmast LÕTK OÜ õmbleb rõivaid hooldusasutuste klientidele. Foto: Urmas Luik

Merli Varner on loonud ühenaisefirma LÕTK ja õmbleb hooldekodude dementsetele ja käitumisraskustega klientidele pükstükke. Niisuguseid, mida neil endal oleks keeruline seljast võtta, aga mis võimaldaksid hooldajatel hõlpsalt kliente pesta, mähkmeid vahetada. Kombinesoon on disainitud nii, et see jätaks mulje, justkui kannaks inimene tuunikat ja dressipükse, selle selja taga on pikk lukk, mis ulatub kaelusest alla vasaku jala poolde säärde.

Tõik, et sedasorti toodete järele on vajadus, jõudis Varneri teadvusse seitsme aasta eest, mil ta veel Tallinnas õmblusfirma palgal oli. Soome hooldusasutus otsis oma klientidele just sääraseid rõivaid, nende peamine mure oli, et erivajadustega kliendid kipuvad tavalisi rõivaid seljast võtma ja lõhkuma. Varner tunnistab, et teda pani see probleem toona kulme kergitama. Ometi jäi see mõte pähe ja professionaalne õmblejapilk oleks tahtnud rõivad kenamad teha.

Mõne aja eest jäi Varner tööta ja otsustas luua oma ettevõtte. Sellest ajast on ta läbi käinud mitu Pärnu- ja Tartumaa hooldekodu ja uurinud, kas neil oleks sääraseid tooteid tarvis. Selgub, et vajadus on olemas. Päris kõiki kliente hooldusasutused Verneri toodetesse ei rõivasta, küll aga neid, kes on lamajad või meeltesegaduses kipuvad endal rõivaid seljast kiskuma.

Varner teeb lõiked ja õmblustöö ise ja nii saab ta rõivast tellijate soovide järgi kohendada. Seni on ostjatel olnud erisoove varruka pikkuse suhtes, aga võib valida ka kangaid ja värve. Kangad ostab Varner kohalikult ettevõttelt Qualitex.

Kolmas koht

Elina Järv näitab koos pojaga komplekti «Minu tunded».
Elina Järv näitab koos pojaga komplekti «Minu tunded». Foto: Urmas Luik

Kahe lapse ema Elina Järv on juba mõni aasta loonud väikelastele tegelusraamatuid. Ta teeb need otsast lõpuni ise oma kodus ja müüb nii eraisikutele kui lasteaedadele interneti kaudu enda e-poes. Ainus suurketti jõudnud ja trükikojas valminud toode on koos perenõustaja Pirja Kullamaaga tehtud komplekt "Minu tunded". Selle tarvis kogusid naised raha Hooandjaski. Vajalik summa saadi kokku ja toode nägi läinud aastal ilmavalgust.

Järve sõnutsi aitab komplekt koolieelikul paremini mõista oma tundeid ja õpetab nii lapsele kui täiskasvanutele, kuidas emotsioonidega toime tulla. Järv tunnistas, et temagi sai komplekti tegemise käigus tänu pereterapeudist kaasautorile palju teadmisi juurde.

Neljas koht

Kaja Rehe firmast Kalete.
Kaja Rehe firmast Kalete. Foto: Urmas Luik

Õmbleja Kaja Rehe eelmise aasta lõpus töötukassa toetuse abiga loodud firma Kalete OÜ jõudis konkursile nahast käepidemete kollektsiooniga. See sai alguse mõttest, mis tekkis, kui naine kuulis, et Eesti mööblitööstused on hädas tootmisjääkidega. Sari koosneb 18 eri disainiga või ise värvi käepidemest, mille väljatöötamiseks kulus Rehel kuid.

Käepidemetel on standardkinnitused, seega saab nendega anda olemasolevale mööblile uue ilme. Rehe tahaks koostööd teha ka tellimusmööbli valmistajatega, praegu on ta müünud vaid oma veebipoe kaudu eraisikutele.

Nahkkäepidemetel on võimalik kulumise korral detaile välja vahetada. Mõnel käepidemel on mitu paigaldusviisi ja nii saab neid lahti võttes ja uuel moel kinnitades mööblile taas uudse välimusega detaili.

Rehe märgib, et on oma toodete puhul mõelnud asjade eluringile: nahk on biolagunev, metall igavesti kasutatav, mõne toote puitosad lagunevad samuti looduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles