Kriiside kiuste Sõltumatus ja kindel seljatagune aitavad kriisidest edukalt läbi liuelda

Annika Auväärt
Copy
Turbatootmise algus Tootsis jääb sajanditagusesse aega. Pildil vasakult AS Tootsi Turba juhatuse liige Urmas Reintam, tootmisjuht Leo Raud ja keskkonna- ja tööohutuse juht Evelin Krekker.
Turbatootmise algus Tootsis jääb sajanditagusesse aega. Pildil vasakult AS Tootsi Turba juhatuse liige Urmas Reintam, tootmisjuht Leo Raud ja keskkonna- ja tööohutuse juht Evelin Krekker. Foto: Mailiis Ollino

Seda lugu tehes sai kiiresti selgeks, et ettevõtjaid, kes julgevad praegusel ajal tunnistada, et neil läheb hästi, tuleb tikutulega otsida. Majandussurutis jagab hoope kõigile. Siiski olid nõus oma edu saladustest rääkima Pärnu kaugküttekliente soojusenergiaga varustava Gren Eesti ja peamiselt kasvuturvast tootva pika ajalooga Tootsi Turba esindajad.

Aktsiaselts Gren Eesti on olenemata hinna- ja tarnekriisidest püsinud majandusnäitajate poolest küllaltki stabiilsel pinnasel. “Tegeleme sellise alaga, et olgu kriis või mitte, sooja kodu tahetakse ikka,” põhjendas ettevõtte Eesti juht Margo Külaots. Samal ajal toonitas Külaots, et kaugküte on reguleeritud äri. See tähendab, et ei ole võimalik ühel aastal teenida ülisuurt kasumit, teisel olla kahjumis – tiksutakse püsivalt lubatud kasumi piiril.

Külaotsa sõnutsi on Pärnu kaugküttes panustatud suuresti kohalikele kütustele ja taastuvenergiale. Nii avaldas möödunud aasta hüppeline gaasi hinna tõus ettevõttele positiivset mõju: huvi kaugküttega liitumise vastu kasvas. Eelmisel aastal saadi juurde 44  klienti. Tänavu jääb liitujate arv eelmise aasta omale alla. Siin mängivad Külaotsa arvates rolli kallinenud kaugküte ja tõsiasi, et enam ei ehitata nii hoogsalt uusi hooneid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles