Juhan Uppin soovib laiendada lõõtspilli kuulajaskonda

Pärnu Postimees
Copy
Omaloomingust sai Juhan Uppini teadlik siht kümmekond aastat tagasi, mil ta alustas pärimusmuusika õpinguid.
Omaloomingust sai Juhan Uppini teadlik siht kümmekond aastat tagasi, mil ta alustas pärimusmuusika õpinguid. Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Lõõtspillimängija Juhan Uppin on valmis saanud oma esimese autorialbumi “Nihked”, mille esitlustuur algab täna Tartust ja jõuab homme Pärnu.

Uppin soovib, et album laiendaks lõõtspillimuusika kuulajaskonda ja jõuaks senisest enam noorte inimeste ja rahvusvahelise kuulajaskonnani.

“Põhisõnum, millele ikka rõhun, on see, et lõõtspill on peale tugeva traditsiooniga rahvapilli lihtsalt pill, moodne muusikavahend, näiteks minu kui tänapäevase inimese väljendusvahend,” selgitas Uppin.

Helikogumik koosneb ainult omaloomingust, mis keskendub nüüdisaegsele suunale lõõtspillimuusikas. Album tõi pärimusmuusika auhindade jagamisel Uppinile nii aasta pärimusmuusiku kui ka uusfolkartisti tiitli.

Lõõtsal uute kõlaruumide avastamine on olnud pikk teekond. Omaloomingust sai Uppini teadlik siht kümmekond aastat tagasi, mil ta alustas pärimusmuusika õpinguid. Lõõtspilliga ei ole Eestis uusfolki varem eriti viljeldud, kuigi paljude muude instrumentidega on tänapäevasem lähenemine juba levinud.

“Mind innustas seda suunda rajama teatav mure, et lõõtspill jääb ülejäänud rahvapillidega võrreldes mingis mõttes maha,” jagas Uppin, kes seni samuti kandnud edasi traditsioonilise pillimängu tava. Tulemuseks muusika, mis on uus nii loomingulises kui ka mängutehnilises võtmes.

“Nihked” sai albumi nimeks mõttega nihutada piire ja arusaamu, mis selle pilliga seostuvad. Kõige suurem murrang helikeeles on plaadil viimaseks jäetud nimilugu. See erineb enim kõigest eelnevast, jätab nii-öelda otsad lahti, selgitas Uppin. Selles valguses viitab loo pealkiri “Nihked” hoopis traditsioonilise mängustiili iseärasusele, kus harmoonia vahetused on lõõtspilli mängumugavusest tulenevalt tänapäevase “nelinurgelise” normiga võrreldes veidi nihkes. Selle detailiga “mängima hakates” avanes pillil Uppinile terve uus maailm.

Plaadile jõudnud lood on autorile kõik olulised, näidates tema eri külgi. Mõni lugu on aga valminud teistest kauem, nõudnud rohkem nuputamist ja seepärast tähtsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles