Müüt: on olemas hea ja halb kolesterool
Palju on kajastamist leidnud väide, justkui oleks olemas hea ja halb kolesterool. «See on selgelt vääruskumus: kolesterool on üks ja ainus orgaaniline aine, mida tähistatakse keemiliselt ainult ühe valemiga,» selgitab Pitsi. Vere kolesteroolitaseme kontrollimisel mängivad olulist rolli organismis aineid transportivad ühendid ehk lipoproteiinid. Madala tihedusega lipoproteiinid (LDL) viivad kolesterooli rakkudeni ning kõrge tihedusega lipoproteiinid (HDL) veres ringleva vaba kolesterooli tagasi maksa. Kui LDLi tase on veres liiga kõrge ja HDL liiga madal, tõuseb risk haigestuda südame-veresoonkonnahaigustesse. «Ka kolesteroolitaseme kontrolli all hoidmiseks on oluline toituda mitmekesiselt ja tasakaalustatult, eriti vähendada magusate-soolaste näkside söömist,» lisab ekspert.
Müüt: iga päev tuleb juua vähemalt kaheksa klaasi vett
Üsna sagedasti kohtab uskumust, et vett peab päevas jooma palju – räägitakse vähemalt kaheksast klaasist. See vääruskumus tuleneb tõenäoliselt organismi päevase kogu vedelikuvajaduse hulgast, mis täiskasvanu puhul on umbes kaks liitrit. «Enamiku päevasest vedelikuvajadusest saame tegelikult toidust ja jookidest. Mitmekesiselt toituv inimene peaks tavaolukorras jooma vett umbes kolm klaasi ehk 700 milliliitrit päevas. Veevajadus on suurem higistamise korral, aga ka neil, kes tarbivad ohtralt kofeiini sisaldavaid jooke, sest kofeiin võib viia vedelikku kehast välja,» räägib toitumisekspert.
Pitsi ütlust mööda ei tähenda suurema hulga vee joomine üldjuhul probleemi. «Seda võib soovi korral teha, kuid sundima ei pea, kolmest klaasist tavaliselt piisab,» kinnitab ta.
Müüt: leiva söömine teeb paksuks
Arvatakse, et süsivesikute söömine teeb paksuks. Selline mure ei ole põhjendatud, kui süsivesikud tulevad teraviljatoodetest, puu- ja köögiviljadest või marjadest, mitte magusatest näksidest-jookidest.
Teravilja-, sealhulgas leivatooted, sisaldavad organismile vajalikke kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. «Eesti elanike toitumise uuringud näitavad, et täisteraleiba süüakse pigem vähem kui vajalik. Naistel kolm-neli ja meestel neli-viis viilu võiks olla igapäevase toidulaua osa. Sobivad täistera-, rukki- ja seemneleib, samuti täisterasai ja sepik. Vähem tasuks süüa peenleiba ja saia. Leivatoodet valides võiks jälgida, et kiudainete sisaldus oleks vähemalt kuus, veelgi parem kümme grammi 100 grammi toote kohta,» täpsustab Pitsi.