Galeriid Sügisulu grand prix‘ nimel käis tihe rebimine

Copy
Pärnu linna ja maakonna solistide konkursi Sügisulg grand prix' võitis Hans-Martti Mägar.
Pärnu linna ja maakonna solistide konkursi Sügisulg grand prix' võitis Hans-Martti Mägar. Foto: Haide Rannakivi

Juubelihõngulise, 20. Pärnu linna ja maakonna solistide konkursi Sügisulu grand prix otsustati anda Hans-Martti Mägarile (juhendaja Toomas Voll), publiku lemmikuks valiti Jete-Pauline Ollep (juhendaja Margrit Kits). Mõlemad on juba kogenud võistulauljad.

Žüriil oli väga vähe aega ja esituste järel algas kohe punktide lugemine. Priit Pajusaar tundis heameelt selle üle, et Pärnus on nii palju eredaid noori, kes jäävad silma, ja konkurss on kõrgel tasemel.

«Meie saatebändi juht oli Rain Rämmal, kes saadab võistlevaid noori lauljaid superstaarisaate bändiski ja on ikka uskumatult hea interpreet, kogu bänd oli superhea,» avaldas Sügisulu eestvedaja Helen Erastus. «See annab osalejatele mõnusa ja julgema tunde laval muusikat teha. See on suur asi.»

Sügisulul on alati kaks lõppkontserti, sest kõik ei mahu ühte õhtusse. «Kontserdimaja saal on ehitatud akustiliseks saaliks ja otsustasime juba mõnda aega tagasi teha mõlemad kontserdid Endla teatris. Helindamise mõttes on teatri saal veidi mugavam, seal on rohkem kangast ega ole nii kõlav, täielik helivõimendus ja videoklippide näitamise võimalus samuti olemas,» rääkis korraldaja. «Kui sa teed ilma võimenduseta kontserte, siis on kontserdimaja saal Eesti parimaid saale.»


Eripreemia «Sinu kontserdile ostaksin pileti» anti Karl Kallastule.

«Ta oli väga äge. Karl eristub meil juba mõnda aega oma muusikalise teekonnaga. Kui valitsevaks valikuks on poplaulud ja ballaadid, siis tema tuleb täiesti uue vaatenurgaga. Tal on kaasas oma muusikakooli bänd ja see annab hästi palju juurde, just noored omavahel on saanud seda kokku timmida ja väga head muusikud olid koos,» märkis Erastus. «Karl mängib ise klaverit, ta laulab hästi ja on kogu aeg huvitav, kogu esitus jätab küpse muusiku mulje. Nagu ütles ka Priit Pajusaar, ta on nii tark oma valikutes, valinud õiged lood, ta teeb seda, mis talle meeldib.»

Julguse eripreemia pälvinud Karoli Loonurm sai alles äsja 11aastaseks ehk võistles nendega, kes olid omajagu vanemad. Tema noorus paistis välja, aga ta oli vapper ja laulis südikalt ja see kõnetas žüriid.

Retro eripreemia pälvinud Mia Saar esitas Arne Oidi «Kaks kuukiirt mu toas» väga maitsekalt ja taustalauljad olid sellele stiilile omaselt ehedad. Jete-Pauline Ollepi esitus oli väga võimas ning tal oli Hans-Martti Mägariga tihe rebimine grand prix‘ nimel.


Ollep esitas prantsusekeelse laulu «Voilà». Mägar oli lauluks valinud Elton Johni loo «Goodbye Yellow Brick Road».

«Esimesed märksõnad, mis mul pimedas saalis Hans-Martti Mägarit Sügisulul kuulates kirja said, olid «artistlik tüüp», «ilmselt huvitav muusikaline maitse», «davidbowielik», «bobgeldofilik», «beegeesilik»,» sõnas žürii esimees, MUBA rütmimuusika laulu juhtõpetaja Eve Pärnsalu.

Mägar eristus paljudest teistest lauljatest oma lavalise oleku poolest: hea energia, sarmikus, põnev lavaline olek ja laulu tõlgendus, isikupärane hääle kasutamine, vabadus laulmisel ja ladus koostöö ansambliga. Isegi kui mõni meloodialõik libises ideaalsest intonatsioonist kõrvale, korvas selle kõik muu. Ta nautis lava ja oli algusest lõpuni loos sees.

Pärnu linna ja maakonna solistide konkursi Sügisulg grand prix' võitis Hans-Martti Mägar.
Pärnu linna ja maakonna solistide konkursi Sügisulg grand prix' võitis Hans-Martti Mägar. Foto: Haide Rannakivi

Pärnsalu sõnul on tore, et Sügisulul on juba nii pikk staaž ning korraldajad peavad vajalikuks pakkuda noortele lauljatele võimalust uhkel laval päris ansambli ja väga heade pillimeestega koos esineda. Žürii liikmena oli tal huvitav jälgida solistide mitmekesist lauluvalikut, mis omakorda andis pisut aimu, mida praegu kuulatakse, millised lood olid juhendaja soovitatud, millised noorte endi lemmikud. Hea, et kostis laule mitmes keeles. Siiski ei tähenda sõnad iseenesest laulus suurt midagi, kui neile tähendust ei anta. Kuulaja on oma loomult laisk: kui sisu temani ei jõua, ei viitsi ta ise laulu mõtet pusima hakata.

Lauljatena võiksime lugu harjutades lähtuda ülesandest «räägi meloodiaga».

Eve Pärnsalu


«Mulle tundub, et lauljatena võiksime lugu harjutades lähtuda ülesandest «räägi meloodiaga» – see aitab sõnadel ja laulu mõttel paremini välja tulla. Muidugi peame seda mõtet enne enesele selgitama. Pelgalt puhtalt lauldud viis ja ühtlaselt kõlav hääl ammendab end hiljemalt poole laulu pealt, kui laulus midagi muud ei toimu. Väike lavastaja peaks loo laulmise ajal meie meelepiltidega tegelema: kui pildid elavad laulja peas, jõuab see ka kuulajateni,» soovitas ta. «Oli tore võimalus taas üle hulga aja Pärnu noori lauljaid näha-kuulda. Loodan, et laulutahet ja häid laule ikka jätkub, õpetajad jaksavad oma tööd südamega teha ja Sügisulu korraldajad saavad aasta pärast jälle noortele suurejoonelist lavakogemust pakkuda.»

20 aasta täitumise puhul kutsuti Sügisulust osa saama vilistlasigi, nemad said laulda 20+ kategoorias. Sellal kui žürii lava taga palehigis tööd tegi, astusid külalistena teiste seas publiku ette mitmel korral grand prix‘ võitnud Mirjam Kits ja Wanda-Helene Ollepki.

Sügisulg 2023 tulemused

Grand Prix - Hans-Martti Mägar, juhendaja Toomas Voll

Publiku lemmik - Jete-Pauline Ollep, juhendaja Margrit Kits

Eripreemiad:

Karl Kallastu - eripreemia “Sinu kontserdile ostaksin pileti”

Karoli Loonurm - julge artisti eripreemia

Jete-Pauline Ollep - võimsa esituse eripreemia

Mia Saar - retro eripreemia

11-13aastased solistid, A-kategooria

1. koht Eliise Mengel

2. koht Tristian Mäeväli

3. koht Leneli Lasn

Finalistid Milana Zotovych ja Arabella Soosaar

11-13aastased solistid, B-kategooria

1. koht Lore-Andra Raud

2. koht Silvia Jasmin

3. koht Marvin Talviku

finalistid Karoli Loonurm ja Henriette Visk

14-16aastased solistid, A-kategooria

1. koht Jete-Pauline Ollep

2. koht Joosep Käär

2. koht Herman Avandi

Finalistid Mia Saar ja Grete Reinsalu

14-16aastased solistid, B-kategooria

1. koht Robin Mittenbritt

2. koht Cathrin Erm

3. koht Carola Kaaver

Finalistid Mirtel Katrina Kits ja Ebe-Triin Reinsalu

17-19aastased solistid, A-kategooria

1. koht Hans-Martti Mägar

2. koht Karl Kallastu

3. koht Rasmus Tilk

Finalistid Kert Johan Sommer ja Desire Pärn

17-19aastased solistid, B-kategooria

1. koht Loore Lumisalu

2. koht Aurelia Murrand

Finalistid Lily-Marleen Saks, Kadri Paan, Liset Antsmaa

Telekonkursile “Tähtede lava” lähevad Pärnumaad esindama

3-7aastased

Kädi Karlotte Käär, juhendaja Rebeka Bannikova

Lisandra Tõnisson, juhendaja Jana Trink

Braiden Saagim, juhendaja Jana Trink

8-10aastased

Klaara-Loore Meras, juhendaja Aita Kaaver

Eke Eendla, juhendaja Jana Trink

Elisabeth Kalmo, juhendaja Reine Niin

11-13aastased

Lore-Andra Raud, juhendaja Reine Niin

Tristian Mäeväli

Eliise Mengel, juhendaja Margrit Kits

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles