Lauri Läänemets Turvatunne pole enesestmõistetav

Lauri Läänemets
, siseminister, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees
Copy
Siseminister Lauri Läänemets.
Siseminister Lauri Läänemets. Foto: Mihkel Maripuu

1. detsembril tähistame turvalisuse päeva. Me elame turvalises riigis, mille tagamisse panustavad iga päev tuhanded inimesed oma tööga. Liiga sageli võtame seda turvalisust aga iseenesestmõistetavana. Meie kõigi turvalisust loovad need inimesed, kes töötavad eesliinil ametikohtadel alarmsõidukite juhtidest tagala kõnekeskuste ja IT-toeni välja selleks, et ülejäänud ühiskond saaks rahus keskenduda oma perele, tööle ja argitoimetustele.

Turvalisuse päeva mõte on teadvustada ühiskonnana laiemalt siseturvalisuse valdkonna olulisust ja selle töötajate rolli meie turvalisuse tagamisel. Selle kõrval peame julgema rääkida valdkonna murekohtadest. Näiteks pole saladus, et politseinike ridades on lähiajaloo suurim inimeste puudus ning täitmata on pea 300 ametikohta, eeskätt just patrullpolitseinike, piirivalvurite ja uurijate seas.

Veelgi enam: praegu on politsei- ja piirivalveameti kollektiivis ligikaudu pool tuhat inimest, kes on pensioni vormistanud ja tegelikult võiks juba homme töölt lahkuda. Kuid ometi nad veel jätkavad: missioonitundest ning teadmisest, et napib inimesi, kes oleks valmis nende tööjärge üle võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles