Linnuteekontserdiga avaldatakse austust Urmas Sisaskile

Pärnu Postimees
Copy
Urmas Sisask teadis, missugust heli teeb tumeaine: ürgset ja ilusat.
Urmas Sisask teadis, missugust heli teeb tumeaine: ürgset ja ilusat. Foto: Kristjan Rosin

Pärnu linnaorkestri teise advendi kontserdil jõuavad kuulajani esimest korda orkestriseades ürgse väega Siiri Sisaski laulud. Orkestri direktori Helen Erastuse sõnutsi on kava “Sammalroheline linnutee” ühtlasi austusavaldus Siiri vennale, helilooja Urmas Sisaskile (1960–2022).

Värvi annavad Pärnu kammerkoori (dirigent Elo Kesküla) ja Tallinna kammerkoori (dirigent Heli Jürgenson) lauljad. Jürgenson on ühtlasi 2025. aastal toimuva 28. laulupeo kunstiline juht.

Urmas Sisaski loomingus mängis erilist rolli astronoomia ja ta iseloomustas end sõnadega: “Inimene sünnib tähtedest ja tähtedeks ta ka saab. Seega ei pea ma ennast mitte heliloojaks, vaid pigem muusika üleskirjutajaks”.

Sisaski tšellokontsert “Must auk” tuli esmaettekandele 2020. aastal siinsamas Pärnu kontserdimajas Pärnu linnaorkestri, tšellist Marcel Johannes Kitse ja dirigent Aivo Välja esituses. Kontserdiga tähistati tookord helilooja 60. sünnipäeva. Teos sai ainest sellest, et 2019. aastal õnnestus astronoomidel esimest korda pildistada musta auku. Seekordselgi ettekandel soleerib Kits ja juhatab Välja.

Samuti tuleb esitusele Urmas Sisaski “Floret silva nobilis” kooridele ja orkestrile, mida esimest korda üritati koos pärnakatega teha kolm aastat tagasi, aga jäi siis kooriliikme haigestumise ja COVIDi-ettevaatusabinõude tõttu ette kandmata.

Siiri Sisaski esituses kõlab linnaorkestriga kuus laulu Uku Masingu tekstidele, millele on orkestriseaded teinud Andrus Rannaääre.

Siiri Sisask
Siiri Sisask Foto: Taavi Sepp

“Üha enam tundub mulle, et Urmase ja minu muusika on võrreldav sisu, mitte niivõrd muusikalise käekirja poolest. Nii et, ehkki “kosmos” on sama, on ettekantavad lood siiski pärit eri “galaktikatest”,” tutvustas Siiri Sisask.

“Urmase muusika kõneleb iseenda eest ja ma ei tahaks sissejuhatavaid sõnu tema muusika suunal lausuda. Aga olen kaua oodanud, et saaksin neid esitada just sellises vormis ja selle koosseisuga. Oleme dirigent Aivo Väljaga lapsepõlvesõbrad, kasvasime koos ja on äärmiselt meeldiv nüüdki laval koos musitseerida,” sõnas laulja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles