Galerii Teatris näeb Andres Adamsoni poeetilist fotoseeriat

Pärnu Postimees
Copy

Fotokunstnik Andres Adamson avas Pärnu Endla teatrigaleriis näituse “Kood 21549”.

Taevas ja maa ühenduvad Andres Adamsoni fotodel kosmilise kaardina, mille koordinaadistiku loob loodus ise valguse ja varju keerukatest mustritest. Nagu kurrud nahapinnal annavad tunnistust inimese käidud teest, on need looduse mustrid nagu salakoodid. Võtmed, mis avavad pääsu kõiksuse pidevates muutustes kulgevasse tähendusmaailma.


Fragment teosest.
Fragment teosest. Foto: Urmas Luik

“Üksildases laanes mängles puutüvedel päikesekiirte muutlik tants. Valgus ja vari põimlesid puude tüvede ja okste vahel, loendamatud kiired langesid särava kumana lumepinnale, mis oli nagu elus, hingav laul. Valguse vaikne sosin ütles varjule: “Sa oled minu kaaslane, mu peegeldus maailmas, mis püüab mõista igavikku.” Vari vastas, sulades valgusesse: “Olen sinu tagasihoidlik jälg, igaviku mõistatus, mis hiilib mööda metsaradu.”

Nad keerasid end päikese suunas, üheskoos lootes püüda hetke, kui päeva kullatud kiirgus suudab avada ukse teispoolsusesse. Valgus laotas laiali oma särava vaiba, lootes paljastada varjule elu sügavaimad saladused.

Tuulehoog tumedas laanes sosistas salapäraseid lugusid, luues üksteise ümber tantsivate varjude mängu. Valgus väreles, justkui oleks tahtnud loomise lugu rääkida, ning vari hiilgas, justkui oleks pidanud kandma kõiksuse tumedat mõistatust.

Selles hetkes, kus valgus ja vari ühinesid, sündisid müüdid ja unistused. Laane süda lõi rütmis, mida kuulsid vaid need, kes oskasid vaadata kaugemale silmnähtavast. Valgus ja vari olid kui kaks poeetilist tantsijat, kelle jalad puudutasid nii maiseid radu kui taevalikke teid.

Nii jätkasid nad oma lõpmatut tantsu, otsides vastuseid küsimustele, mis ei lasknud end kergesti haarata. Nad eksisteerisid endavahelisel piiril, mõõdetuna mitte niivõrd ruumi ega aja, vaid hoopis igaviku mõõdupuude järgi ...”

Andres Adamson avas Pärnu Endla teatrigaleriis näituse «Kood 21549».
Andres Adamson avas Pärnu Endla teatrigaleriis näituse «Kood 21549». Foto: Urmas Luik

Viimase paari aastaga sündinud monokroomne fotoseeria on omamoodi kummardus astrofüüsik Jaan Einastole ja tema kolleegidele, universumi kärjelaadse struktuuri avastajaile, tumeaine uurijaile. Füüsikalises mõttes ei ole vari tumeaine, aga poeetilisemal, tundetasandil haakuvad need pildid Eesti teadlaste tööga, mõtiskles fotokunstnik.

Adamson õpetab fotograafiat ja kompositsiooni Pärnu kunstide koolis ja on Pärnu Saksa tehnoloogiakooli kujundaja eriala juhtõpetaja.

“Kood 21549” on Endla teatri sammassaalis avatud 10. jaanuarini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles