Kuidas katta pühadelaud nii, et kõhul oleks kergem, meel rõõmus ja säästaks raha?

Siiri Erala
, peatoimetaja
Copy
Jõululauale passivad kõikvõimalikud köögiviljad: peet, porgand, seened, kõrvits, rooskapsad ja avokaadokastegi. 
Jõululauale passivad kõikvõimalikud köögiviljad: peet, porgand, seened, kõrvits, rooskapsad ja avokaadokastegi. Foto: Shutterstock
  • Paku nii tooreid, marineeritud, kuumtöödeldud kui hapendatud köögivilju.
  • Joogiks paku maitsevett.
  • Mõtle peoõhtuks mänge, viktoriine või võta ette jalutuskäik.

Kuigi elus kipub olema nii, et lihtsaid lahendusi pole, leidub selle loo pealkirjas esitatud küsimusele lühike vastus: köögiviljad.

“Mida enam on köögivilju, seda vähem saab toidust liigset energiat ja rohkem vajalikke kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid. Kokkuvõttes saab toidu valmistada odavamalt,” õpetavad tervise arengu instituudi (TAI) eksperdid Tagli Pitsi ja Hanna Alajõe hiljuti kahasse koostatud juhendis. 

Kohalik terviseedendaja Revo Türk kutsub peolauda kattes samuti kasutama köögivilju. Neid võiks tema arvates olla rohkesti. “Köögivilju saab valmistada paljudes variantides ja need võivad olla väga maitsvad. Saab teha köögiviljavardaid, marineeritud-küpsetatud köögiviljad on väga head,” pakkus Türk ja soovitas ka sööjail alustada taldriku täitmist salatitest, köögiviljadest. Liha, kaste ja kartul maandugu taldrikule viimasena. “Söömise järjekordki võiks olla sama, nii väldite ülesöömist ja hilisemat ebamugavustunnet,” õpetas ta. 

TAI eksperdid manitsevad täitma vähemalt pool taldrikust köögiviljadega, olgu siis salatina, kuumtöödeldult, hapendatult või muul viisil. “Kui ülejäänud toiduvaliku puhul on mõistlik  jääda tagasihoidlikuks, siis laual võiksid alati olla kausikesed köögiviljakangide-tükkidega, näiteks porgand, kurk, paprika, valge redis, nuikapsas, varsseller, lillkapsas, kirsstomatid,” õhutavad Pitsi ja Alajõe. 

Köögiviljarikas pidulaud aitab vähendada liha kogust. “Lihasöömise vähendamisel tulevad kõhu täitmiseks jälle appi köögiviljad, sealhulgas kaunviljad. Tasakaalus jõululauale sobivad hästi teraviljadki, näiteks traditsiooniliste kruupide söömine aitab kõhtu täita ja muuta jõululaua odavamaks,” kirjutavad TAI eksperdid. 

Parim jõulujook on vesi, millele võib lisada pidulikkust ja mekki näiteks sidruni ja rosmariiniga. 
Parim jõulujook on vesi, millele võib lisada pidulikkust ja mekki näiteks sidruni ja rosmariiniga. Foto: Shutterstock

Jookidest soovitavad terviseasjatundjad piirduda kõige odavama variandiga. “Kuigi jõuluajal sõidab televiisoris tavaliselt ringi üks punane auto ja kutsub jooma teatud karastusjooki, siis kõige parem jõulujook on vesi. Väga jõululiku vee saab näiteks pohlade ja rosmariiniga, kuid vee sisse võib lisada ükskõik mis marju, sidrunit, kurki, piparmündilehti,” juhendavad taas Pitsi ja Alajõe.

Paslik säästunipp on ühine planeeriminegi: kes mida soovib ja kui palju midagi ostma-vaaritama peaks. Nii ei satu toit prügikasti. 

Pitsi ja Alajõe tuletavad meelde sedagi, et tihtilugu süüakse igavusest, harjumusest või seetõttu, et toit on käeulatuses ja lihtne võtta. “Jõuluistumiste ajal võib organiseerida viktoriine, liikumis- ja seltskonnamänge, minna koos jalutama, mängida lauamänge. Nii söövad inimesed vähem ja on hiljem tänulikud: oli toredasti veedetud aeg ja peolt lahkudes ei ole kõhus seda tavapärast ebamugavustunnet, mis tekib vajalikust mitu korda suurema koguse toidu söömisest,” märgivad asjatundjad.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles