Valter Parve Eesti on kingitus meile kõigile

Valter Parve
, Tartu Ülikooli Pärnu kolledži õpetaja
Copy
Valter Parve küsib, et Eesti on kingitus meile kõigile, siis kas me oskame sellega midagi peale hakata, hoida ja kasutada.
Valter Parve küsib, et Eesti on kingitus meile kõigile, siis kas me oskame sellega midagi peale hakata, hoida ja kasutada. Foto: Urmas Luik

Läinud kuul oli mul võimalus kokku saada järjekordse Pärnumaa kooli õpilastega, et juttu ajada, mõtteid vahetada. Kui eelmisel kümnendil toimunud kohtumistel on teemaks olnud alkoholipruukimisega seonduv, siis viimastel aastatel õnnelik olemine.

Tubliduse ja sotsiaalmeedia surve, heaolu eufooria ja ületarbimine, sõjad, kriisid ja sõltuvused kasvatavad ebakindlust tuleviku ees – tuttav murekoht pea igale lapsevanemale. Püüdes mõista praegust olukorda, palusin vanemate klasside õpilastel muu hulgas kirjalikult (ja anonüümselt) vastata kahele küsimusele ja esimene neist oli selline: «Mis mulle tänapäeva Eestis kõige rohkem vastukarva on?»

Allpool väike valik vastuseid: «Kõigepealt see, et riigikogus olevad inimesed ei mõtle, mida nad ütlevad. Inimesed on õelad üksteise vastu»; «Eesti ei paku nii palju võimalusi kui mõni teine riik ning selle tõttu on Eestis vahest igav elada. Samuti kuidas tekivad uued kulud tavainimestele, milleta on siiani hakkama saadud, ning nüüd üteldakse, et neid on vaja»; «Palju ülbeid inimesi, inimesed, kes on siia elama tulnud, aga ei õpi riigikeelt ära ja ootavad, et sina nende keeles räägiksid (ei pea silmas turiste ja sõjapõgenikke)»; «Viimasel ajal hakkasid mul tekkima suured küsimused valitsusele. Ühest küljest on nad loonud väga toreda riigi, aga praegused viimased uudised kindlust küll ei tekita. Kõik need õpetajate streigid mulle üldse ei meeldi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles