Nädalast jäi kõlama Süüdi on kleepuv lumi

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Mis asi on ikkagi kleepuv lumi?
Mis asi on ikkagi kleepuv lumi? Foto: Andres G. Adamson

Talvetaat lasi meil nädala esimeses pooles nautida suisa idüllilist laia lumesadu. Puid katsid uhked lumemütsid ja erevalge vaibaga kaetud põllud meenutasid aegu, mil Eestis valitsesid põhjamaale omased karged ja lumerohked talved. Miinuskraadegi oli kauni talveilma õues nautimisele kohaselt, vaid mõni pügal alla nulli.

Uneski ei osanud näha, et säärane ilm võib põhjustada ulatuslikke elektrikatkestusi üle Eesti, eelkõige Lõuna- ja Kagu-Eestis. Et raske lumekoorma all vaevlevad puud langevad teedele ja mõnel pool kaob mobiilimastide akude tühjenedes levi. Kesknädalal oli Kagu-Eestis, Harju-, Pärnu- ja Viljandimaal vooluta 9500 klienti.

Kes võinuks arvata, et lumel ja lumel on siiski suur vahe. Elektrilevi põhjendaski rikete arvu sellega, et tänavu on lumi eriti kleepuv ja raske. Arvatavalt nii oligi, sest elektriliinid langesid lume raskuse all järjest rivist välja. Meile on küll räägitud jäävihmast, lumekruupidest ja paljudest teistestki ilmanähtusest, kleepuva lume efektist pole aga suurt midagi kuulda olnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles