Päästeamet hoiatab Olge valmis voolukatkestuseks

Pärnu Postimees
Copy
Elektrikatkestus tuleb alati ootamatult ja seda aitab valutumalt üle elada teadlik ettevalmistus.
Elektrikatkestus tuleb alati ootamatult ja seda aitab valutumalt üle elada teadlik ettevalmistus. Foto: Eero Vabamägi

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoosi järgi hakkab laupäeval õhutemperatuur tõusma, võib sadada jäävihma ning tõuseb ka tuul. Lume raskuse all murdunud puud on päästjatele viimaste nädalate jooksul kõvasti tööd andnud.

"Sulades veel raskemaks muutuv lumi murrab puid ja oksi ning võib põhjustada järjekordseid elektrikatkestusi, samuti on teedel suur libeduseoht," hoiatas päästeameti valmisoleku talituse juhataja Leho Lemsalu.

Selleks et elektrikatkestused hästi üle elada, soovitab päästeamet varuda koju toitu, joogivett ja toiduvalmistamiseks vajalikud seadmed, näiteks matkapliidi. Valgusallikatest tuleks küünaldele eelistada patareitoitel taskulampi. Kui aga siiski kasutusel on lahtine tuli, tuleb olla ettevaatlik.

Hädaabinumbril 112 tuleb helistada vaid inimvigastuste ja otsese ohu ja mahalangenud elektrikaablite korral. Kui mobiilside on katkenud või häiritud, on 112-l võimalik helistada, lülitades telefoni korraks välja ning sisselülitamisel saab teha telefonikõne enne SIM-kaardi aktiveerimist. Et päästekorraldaja saaks levi olemasolul elanikele tagasi helistada, peab olema SIM-kaart uuesti aktiveeritud.

Elektrikatkestustest tuleb teada anda Elektrilevi rikketelefonil 1343 või veebirakenduses Maru. 

Põhjaliku elektrikatkestusteks valmisoleku ja kriisi korral käitumise juhise leiab veebilehelt olevalmis.ee ja mobiilirakendusest “Ole valmis!”, mida saab kasutada internetiühenduseta.

Elektrikaablid vannuvad lume all lookas puudele alla.
Elektrikaablid vannuvad lume all lookas puudele alla. Foto: Elmo Riig

Elektrikatkestuseks olete paremini valmis, kui:

  • varute koju perele joogivett, ravimeid ja toitu vähemalt seitsmeks päevaks,
  • kodus on patareitoitel raadio ja varupatareid mitmeks tühjenemiskorraks, samuti sobib päiksepatarei või dünamoga raadio, raadiot saab kuulata ka autos,
  • hoiate auto kütusepaaki alati vähemalt pooltäis; uurige, millistest autonoomsetest tanklatest saab elektrikatkestuse korral kütust,
  • kasutate alternatiivseid elektriallikaid (elektrigeneraator, akud, patareid) säästlikult ja vaid vältimatu vajaduse korral, nii pikendate nende tööaega,
  • avate külmkappi ja sügavkülmikut võimalikult harva: nii püsib seal jahe temperatuur kauem ja toiduained säilivad paremini,
  • te ei saa elektrikatkestuse korral kodus ohutult ja ise hakkama, lähete lähedaste juurde või palute abi kohalikult omavalitsuselt.
Andmed: päästeamet
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles