Kuidas soojuspumbad toimivad?

Vilpra
Copy
Foto: Pexels

Soojuspump kogub soojust välitingimustest ja kannab selle üle sinu koju siseruumidesse. Soojuspumbad kasutavad selleks küll elektrit, kuid protsessi käigus sinu koju tarnitud soojuse kogus on palju suurem kui süsteemi toimimiseks kuluv elektrienergia kogus.

Kuna soojuspump püüab kinni juba keskkonnas leiduva soojuse, ei põleta süsteem ise kütust ega eralda seetõttu ka süsihappegaasi.

Soojuspumpade töö peamised põhimõtted

Kõik meie ümber sisaldab soojusenergiat ehk soojust. Soojus liigub alati soojemast kohast külmemasse kohta. Kodus soojuse tagamiseks, kui välistemperatuur on külm, vajame soojuse liikumist külmemast keskkonnast soojemasse kohta. Aga kuidas Vilpra soojuspumbad seda teha suudavad?

Kui gaasi rõhk tõuseb, tõuseb ka temperatuur. Kui rõhk langeb, siis temperatuur langeb. See rõhu ja temperatuuri suhe on soojuspumba töö võti. Soojuspumpades kasutavat gaasi nimetatakse "külmaaineks" ja Vilpra kaudu ostetud soojuspump kasutab selle külmutusagensi kokkusurumiseks elektrit, suurendades rõhku ja seega ka temperatuuri.

Kuna külmutusagensi soojus kandub soojusvaheti kaudu sinu koju, jahtub see veidi. Seejärel lastakse külmutusagensil paisuda, nii et see jahtub veelgi. Nüüd on see uuesti piisavalt külm, et absorbeerida rohkem soojust välitingimustest ja alustada kogu protsessi uuesti.

Soojusvahetisse edastatud soojust saab seejärel kasutada siseruumide kütmiseks. Tavaliselt tehakse seda keskküttesüsteemi abil, kuid seda saab teha ka lihtsalt sooja õhu kaudu näiteks õhk-õhk soojuspumbas.

Kas soojuspumba paigaldamine aitab küttearvetelt raha kokku hoida?

Liigutatud soojusenergia hulk versus kasutatud elektrienergia hulk sõltub soojusallika temperatuurist ja väljundtemperatuurist, seega muutub see aastaringselt pidevalt, kui välistemperatuurid muutuvad.

Inimeste jaoks, kes kasutavad gaasikütet, on soojuspumpade kasutamine tõenäoliselt veidi kallim, välja arvatud juhul, kui erilist tähelepanu pööratakse soojuspumba maksimaalse efektiivsuse tagamisele küttesüsteemis. Kõigi teiste küttesüsteemidega võrreldes on soojuspump aga juba praegu kõige säästlikum lahendus.

Võib eeldada, et soojuspumbad muutuvad lähitulevikus kõige odavamaks ja madalaima süsinikusisaldusega küttevormiks.

Soojuspumba hooldamine

Nagu iga küttesüsteemi puhul, tuleb ka soojuspumpa korralikult hooldada, et see töötaks kavandatud viisil. Õnneks on soojuspump siiski seade, mida on lihtne hooldada ja lõppkasutajalt on vaja selleks minimaalset sisendit.

Soojuspumpade töögarantii on kuni 10 aastat. Paljud tootjad pakuvad ka lisatasu eest garantii pikendamise võimalusi. Regulaarse plaanilise hoolduse korral võid eeldada, et Vilpra veebilehelt ostetud soojuspump töötab 15 aastat või kauem.

Tüüpilised hooldustööd hõlmavad veepumba, väliste torude, liitmike ja elektroonika visuaalset kontrolli. Maasoojuspumbad võivad aeg-ajalt vajada ka antifriisi kvaliteedi kontrolli, mida selle valdkonna professionaal võiks teha vähemalt iga 2-3 aasta tagant.

Küsi soojuspumba paigaldajalt kirjalikke üksikasju kõigi muude hoolduskontrollide kohta, mida peaksid tegema, et kõik toimiks korralikult. Samuti peaksid kontrollima kõiki garantiinõudeid, et tagada süsteemi kasutamise vastavus nendele nõuetele. Näiteks võib kohustuseks olla lasta süsteemi igal aastal hooldada.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles