Keskkonnaamet lepib kohtu otsusega, et kormoranimunade õlitamine oli õigusvastane

Pärnu Postimees
Copy
Kormoranid ja muud veelinnud Pärnu jõel.
Kormoranid ja muud veelinnud Pärnu jõel. Foto: Urmas Luik

Keskkonnaamet ei kaeba edasi detsembri alguses halduskohtu langetatud otsust, mille järgi on tõestamata kormoranide tekitatav tõsine kahju kalandusele ja munade õlitamine seega õigusvastane.

Kormoranimunade õlitamise loa tühistamist taotles kohtult ornitoloogiaühing. Oma otsuses mööniski halduskohus, et keskkonnaamet tugines luba andes 15 aastat vanale kormoraniohjamise tegevuskavale, mis omakorda põhines 25 aastat vanadel toitumisuuringutel. Seega oli otsus äärmiselt kasinalt põhjendatud.

Ornitoloogiaühing taotles ka esialgset õiguskaitset, mis oleks kõnealuse loa ootele pannud. Kuid seda ei andnud haldus- ega ringkonnakohus ja õlitamine viidi tänavu kevadel ellu. Kohus tuvastas teo õigusvastasuse tagantjärele.

Keskkonnameti juht Rainer Vakra teatas raadiointervjuus rahvusringhäälingule, et kohtu üks põhilisi etteheiteid, mille järgi kormoranide kaitse ja ohjamise tegevuskava on kaua uuendamata, saab peagi kõrvaldatud ehk kava ongi juba uuendamisel. Samamoodi käib suhtlus regionaal- ja põllumajandusministeeriumiga, saamaks selgust, kui palju kormoran kala sööb ja kui palju ta kalameeste laualt toitu ülekantud tähenduses ära viib. Seejärel saab kormoranide suhtes langetada uue otsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles