Andres Sooniste Mis on kõige selle mõte?

Andres Sooniste
, Pärnumaa Ettevõtete Koda, Brackmanni Pärandi korralduskogu
Copy
Andres Sooniste
Andres Sooniste Foto: Urmas Luik

On aasta 1887. Inglismaa kuninganna ja India keisrinna Victoria õukond. Victoria ja tema nooruke Indiast pärit teener Abdul.

Kuninganna Victoria Abdulile: "Mind ümbritsevad aristokraatidest narrid. Kõik nad lipitsevad minu ees, et üksteist üle trumbata parema positsiooni pärast õukonnas. See kõik on olnud algusest peale nii ja ma olen väsinud.

Ma olen nii üksik ja ma tahan olla üksi. Keegi ei tea tegelikult, kui raske amet on olla kuninganna. Kõik, keda olen armastanud, on ammu surnud, aga minu elul ei paistagi lõppu.

Miljonid inimesed maailmas ei salli mind, lapsed kaklevad omavahel mu pärandi pärast ja ma ise olen kõigest väsinud vana naine.

Ütle, Abdul, mis on kõige selle mõte?"

Abdul: "Teenimine, Teie Majesteet! Me ei ole siin enese pärast, meile kõigile on antud suurem eesmärk. Me oleme siin teiste heaolu pärast."

"Victoria ja Abdul" (draama, 2017, ÜK ja USA, peaosades Judi Dench ja Ali Fazal).

Viidatud kahekõnes jõuab kuninganna oma noorukese teenri vastuse kaudu ootamatult lihtsa tõeni, mis täidab tülpinud monarhi tubli motivatsiooniannusega, annab tema elule uue värvi ja hingamise.

Juhtimine on teenimine. Liidriks olemine tähendab oma kogukonna teenimist, siin ei ole vahet ajastutel ega formatsioonidel. Lihtsalt inimesed ja olukorrad on erinevad.

Umbes samal ajal, 19. sajandi lõpul siin Vene tsaaririigi Liivimaa kubermangu kõige põhjapoolsemas suikuvas sadamalinnakeses Pärnus teenib mees nimega Oskar Alexander Brackmann oma kogukonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles