Pärnus võistlevad vokaalansamblid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konkurssi korraldab Helen Erastus.
Konkurssi korraldab Helen Erastus. Foto: Ants Liigus

Pärnu linna ja maakonna koolinoorte vokaalansamblite konkursil “Ümin 2012” asub pühapäeval Pärnu Kuninga tänava põhikoolis üksteiselt mõõtu võtma tosin ansamblit.

Üheksandat korda toimuval konkursil võisteldakse kolmes vanusegrupis: 1.–4., 5.–7. ja 7.–9. klassid.

Vanimas, 10.–12. klasside vanuserühmas seekord esinejaid pole, kuna ainus gümnaasiumiastmesse registreerunud ansambel (Vändra gümnaasiumist) loobus osalemast kahe laulja haigestumise tõttu.

Vastavalt žürii antud punktidele autasustatakse ansambleid kuld- (91–100 punkti), hõbe- (81–90 punkti) või pronksdiplomiga (71–80 punkti).

Ansamblid, kes koguvad alla 71 punkti, saavad osavõtudiplomi. Suurima punktisummaga kollektiiv pälvib grand prix’.

Lauljaid hindavad tänavu Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia segakoori dirigent ja Tallinna Vanalinna hariduskolleegiumi õpetaja Jana Perens, Pärnu kammerkoori dirigent Elo Kesküla ja lasteaia Trall muusikaõpetaja Hilja Vainula, kes juhatab naiskoori Leelo. Žüriis on veel helilooja, koorilaulja ja dirigent Pärt Uusberg ning Viira kooli direktor Kalev Saar.

Konkurssi on korraldatud alates 2004. aastast. 2008–2009 napsas peaauhinna Toomas Volli neidudeansambel Viisipidajannad, 2010 pälvis auväärse tiitli Pärnu Kunstide maja neidudeansambel Liisud Annely Kuningase juhendamisel. Mõlemad kollektiivid on nüüdseks oma tegevuse lõpetanud.

Mullu pärjati grand prix’iga Volli ansambel Rõõmurullid, kes osaleb seekordki. Rõõmurullid võitsid tänavusel üleriigilisel Alo Mattiiseni konkursil oma vanuserühmas esikoha.

Ajal, kui žürii koostab paremusjärjestust, esineb publikule Eesti muusika- ja teatriakadeemia õppejõud Taimo Toomast koos kahe tudengi, Varvara Reino ja Zhang Yunhongiga (Hiina). Sissepääs on prii.

Konkursi korraldaja Helen Erastus MTÜ Pärnu Kontserdibüroost märkis, et konkursil osalejad vahelduvad aasta-aastalt päris kiiresti, sest paljud lõpetavad kooli ja pealekasvavatest lauljatest tekivad uued grupid. Juhendajad on aga samad.

“Ansamblilaul on üks raskemaid vorme üldse, sest seal tuleb õpetada mitut last. See on keeruline ja aeganõudev protsess, aga tulemus, kui ansambel väga hästi laulab, on väga huvitav,” lausus Erastus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles