Konkursi utsitusel kasvab peale uus põlvkond jutuvestjaid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Sauga põhikooli tublid jutuvestjad (vasakult) Reiko Lilletai (7. klass), Mirabel Chrystelle Jaakson (7. klass), Mariite-Marleen Siitam (4.a klass), Richard Müller ja Ranno Peet (9. klass). Vasakult teine muinasjututaat Jaak Känd.
Sauga põhikooli tublid jutuvestjad (vasakult) Reiko Lilletai (7. klass), Mirabel Chrystelle Jaakson (7. klass), Mariite-Marleen Siitam (4.a klass), Richard Müller ja Ranno Peet (9. klass). Vasakult teine muinasjututaat Jaak Känd. Foto: Erakogu

Muinasjututaadina tuntud Jaak Känd avaldas heameelt, et jutuvestmise kui põlvest põlve info edasiandmise ja toreda ajaveetmisviisi elustamispüüd on vilja kandnud.

Pärnumaa jutuvestjate konkurss kandis tänavu nime “Koos me suudame. Pärnumaa kohalood”, toimus kuuendat korda ja osa on võetud väga toredasti. Noorte juhendajad on enamasti eesti keele ja kirjanduse õpetajad või klassijuhatajad ja on välja kujunenud kümmekond kooli, kes viie–kuue aasta jooksul pea iga kord konkursil osalenud.

Tänavu osales 40 õpilast tosinast Pärnumaa koolist, igaüks esitas kolme- kuni viieminutise muinasjutu või kohaloo. Konkursi žürii koosseisus Jaak Eamets, Aili Laak ja Jaak Känd tõi esile, et võrreldes aastate 2016–2019 ja 2022 konkurssidega oli õpilaste-jutuvestjate tase väga ühtlane ja kõrge, nii et laureaadiks nimetati lausa 22 jutuvestjat.

“Tasapisi tuleb rahvast juurde ja mina leian, et läheb järjest paremaks,” avaldas Känd. “Mõni õpilane on meil korduvkäija ning juba valmis sümpaatne jutuvestja, näiteks Sauga kooli 9. klassi noormehed Ranno Peet ja Richard Müller või 6. klassi poiss Sten Eric Hansen Sindi gümnaasiumist. Hansen rääkis, kuidas Sindi linn sai omale nime. Üldse, kui jutuvestmisega alustada, siis esimeses otsas peakski rääkima kohalugusid-muistendeid. Ja kui juba osavam oled, minna muinasjuttude juurde, mis on veidi keerulisem,” soovitas ta.

Üllatasid Pärnu Tammsaare kooli väge täis jutuvestjad. Vasakult: Artjom Maksimov (3.b), Vanessa Sinikas (3.b), õpetajad Luule Kustassoo ja Marge Õunap, Taissia Bobrova (4. klass). Keskel istub muinasjututaat Jaak Känd.
Üllatasid Pärnu Tammsaare kooli väge täis jutuvestjad. Vasakult: Artjom Maksimov (3.b), Vanessa Sinikas (3.b), õpetajad Luule Kustassoo ja Marge Õunap, Taissia Bobrova (4. klass). Keskel istub muinasjututaat Jaak Känd. Foto: Erakogu

Žüriid rõõmustas Tammsaare kooli osalemine: väga ilusas eesti keeles vestsid jutte õpilased, kellele see pole emakeel või kes on segaperest. On märgata, et algklassides on keelekümblus häid tulemusi andnud.

“Eraldi märgiks juhendajana ära Marika Hoolma Sauga koolist. Jõõpre kooli eesti keele ja kirjanduse õpetaja Helle Kirsi, kes edendab Pärnumaal näitemängu ja esinemist, kiitis samuti Sauga kooli õpilasi, ütles, et on näha, et nendega on kõvasti tööd tehtud,” rääkis Känd.

Kevadel Sauga avatud noortekeskuses toimunud jutuvestmise õpitubadestki võtsid osa eelkõige ümbruskonna lapsed. Uuel aastal on kavas nendega jätkata. “Loodame, et siis tulevad teiste koolide noored ka,” utsitas Känd.

Järgmise aasta konkursi teemagi on välja valitud: “Ehitades sildu”, nii otseses kui ülekantud tähenduses. Mais tuleb üleriigiline jutuvestmisfestival Ööbikuööd, mis hõlmab jutupesi Pärnumaalgi. Pühade ajal võiks aga pere keskis jutte vesta. “Pärnumaa on jutuvestmise poolest esirinnas,” kinnitas muinasjututaat.

Laureaadid

Aleksia Kaldoja (Pärnu Mai kooli 1.c klass, juhendaja Ene Pulk),

Mai Ringo (Pärnu Vanalinna põhikooli 2.b klass, juhendaja Maris Vain-Norris),

Alicia Isabella Sidron (Sindi gümnaasiumi 2.a klass, juhendaja Eneli Arusaar),

Herta Anari (Pärnu Kuninga tänava põhikooli 3.c klass, juhendaja Tiiu Kiveste),

Matilda Vaigur (Pärnu Kuninga tänava põhikooli 3.s klass, juhendaja Ruth Vaga),

Artjom Maksimov (Pärnu Tammsaare kooli 3.b klass, juhendaja Marge Õunap),

Vanessa Sinikas (Pärnu Tammsaare kooli 3.b klass, juhendaja Marge Õunap),

Richard Sumu Põlluste (Pärnu Vanalinna põhikooli 3.b klass, juhendaja Ülle Pääslane),

Isabel Täht (Tori põhikooli 4. klass, juhendaja Heli Mitt),

Mariite-Marleen Siitam (Sauga põhikooli 4.a klass, juhendaja Merike Rahtma),

Taissia Bobrova (Pärnu Tammsaare kooli 4. klass, juhendaja Luule Kustassoo),

Sten Eric Hansen (Sindi gümnaasiumi 6.a klass, juhendaja Eneli Arusaar),

Andre Liibert (Pärnu Ülejõe põhikooli 6.b klass, juhendaja Kaie Raud),

Oliver Taltsis (Pärnu Ülejõe põhikooli 6.b klass, juhendaja Kaie Raud),

Romek Allikas (Jõõpre kooli 6. klass, juhendaja Helle Kirsi),

Reiko Lilletai (Sauga põhikooli 7. klass, juhendaja Marika Hoolma),

Lydia Adelheid Mölder (Pärnu Vanalinna põhikooli 7. klass, juhendaja Mare Hallop),

Mirabel Chrystelle Jaakson (Sauga põhikooli 7. klass, juhendaja Marika Hoolma),

Birgit Rehe (Jõõpre kooli 8. klass, juhendaja Helle Kirsi),

Kaarl Patrik Kraavi (Pärnu Ülejõe põhikooli 8.d klass, juhendaja Diana Kiilu),

Richard Müller (Sauga põhikooli 9. klass, juhendaja Marika Hoolma),

Ranno Peet (Sauga põhikooli 9. klass, juhendaja Marika Hoolma).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles