Olaf Esna rikkalik fotokogu annab aimu sajanditagustest talvedest Pärnus

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Akadeemia 1 keldrikorrusel asuvas antikvariaadis troonib kogu sealse ajaloovaramu keskel jätkuvalt terase silma ja muheda olekuga Olaf Esna.
Akadeemia 1 keldrikorrusel asuvas antikvariaadis troonib kogu sealse ajaloovaramu keskel jätkuvalt terase silma ja muheda olekuga Olaf Esna. Foto: Urmas Luik

Kui soov kodulinna Pärnu ajaloo kohta killukese võrra taas targemaks saada, tuleb ikka sammud seada aastakümneid mitmes linna keldris antikvariaati pidanud bibliofiili Olaf Esna juurde. Sedakorda tekkis mõte, kas vanahärra rikkalikus arhiivis leidub põnevaid talvepilte sõjaeelse Eesti või isegi tsaariajast.

Möödunud talvel linnakodaniku maja keldrist kogu oma mahuka ajaloohõngulise ürikute kogu Akadeemia 1 keldrikorrusele kolinud Esna pole antikvariaadi silti tänini üles riputanud. Õieti ei leidu kusagil ühtegi märget, et seal keldris mingilgi moelgi keegi tegutseb. Veel vähem annab aimata, kui rikas ajaloovaramu selle ukse taga oma koha on leidnud ja kõige selle keskel troonimas terase silmavaatega bibliofiil.

Esna ise ütleb, et ega sellise segaduse keskele võõrast kutsuda saa. Sestap pole ta vanast majast kaasa toodud siltigi üles riputanud. Arvates, et ehk kevade hakuks jõuab end uutes ruumides sedavõrd sisse seada, et saab sildigi üles panna. Aga ega tal külalistest puudu tule. Vanahärra enda jutu järgi käib mõni päev nii palju külalisi, et peavad järjekorda võtma. Teine päev on jälle vaiksem ja saab omi asju ajada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles