Pühadeaegne jäätmeuputus: mida teha tühja kapsapurgi, seisma jäänud verivorsti või kingitusega, mida ise ei taha?

Pärnu Postimees
Copy
Pühade ajal tekib kodudes rohkem prügi kui tavaliselt. Pilt on illustratiivne.
Pühade ajal tekib kodudes rohkem prügi kui tavaliselt. Pilt on illustratiivne. Foto: Kristjan Teedema

Pühade aegu tekib kodudes rohkem jäätmeid kui harilikult: kingipaberid ja -pakendid, toidupakendid, pudelid-purgid ja toidujäätmed. Eksperdid Eesti pakendiringlusest ja Eesti keskkonnateenustest tuletavad meelde, mida teha sülditeost järele jäänud suurte kontidega ja õlise heeringapakiga.

Eesti keskkonnateenuste juhatuse liige Bruno Tammaru tõi esile, et pärast pühi jõuab prügikastidesse tavapärasest rohkem toidujäätmeid. Esimene reegel on see, et söögikraami ei tohiks raisku lasta: osta nii palju, kui ära jaksad süüa! Kui aga jääb see üks verivorst seisma, ei tasu seda olmeprügisse sokutada. Õige koht on biojäätmete konteiner. Biojäätmetest valmistatakse Maardu biogaasitehases gaasi, millega sõidavad pealinna gaasibussid. Seda, mis gaasitootmisest üle jääb, kasutatakse väetisena Harjumaa põldudel.

Soovitused, mida jõuluajal tekkivate jäätmetega peale hakata

Kinkekotid – taaskasuta. Kui kinkekott on katki, sobib see pakendikonteinerisse (plastist, lamineeritud pinnaga, paeltega). Purunenud paberkotid võib panna paberi ja papi konteinerisse. Paberitehases tehakse neist uut paberit ja pappi.

Vahuveini- ja veinipudelid, purgid – kui taaskasutust ei leia, on nende koht klaasikonteineris. Sealt viiakse need klaasisortimistehasesse ning sealt omakorda klaasitehasesse, kus valmivad neist uued pudelid ja purgid. Klaas on pea lõputult ümbersulatatav ja taaskasutatav materjal.

Suured kondid pange pigem segaolmekonteinerisse. Suured kondid ei kääri ega lagune kuigi hästi. Seega ei sobi ka komposti ega gaasitootmiseks.

Kartulikoored, seaprae pekine osa, kõrvitsasalat visake biojäätmete konteinerisse.

Väga mustad pakendid, näiteks küpsetusfoolium, õlised kalapakendid – kui pakendit peaks juba rohke veega pesema ning pesuvahendidki appi võtma, on mõistlikum panna see segaolmekonteinerisse.

Pitsakarbid – kui need ei ole väga rasvased, siis sobivad paberi ja papi konteinerisse. Kui on väga mustad, pange pigem segaolmekonteinerisse.

Kingitused, mis teile ei meeldi – ärge neid jäätmete hulka viska, parem annetage. Heategevuspoed ja uuskasutuskeskus võtavad terveid asju vastu.

Allikas: Eesti keskkonnateenused, Eesti pakendiringlus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles