Pärnu reoveest leiti kanepi jääke enam kui mujalt ja ka uut uimastit

Pärnu Postimees
Copy
Kanepitaim. Pilt on illustreeriv.
Kanepitaim. Pilt on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

Ülekaalukalt levinuim narkootikum on Eestis endiselt kanep, mille jääke leiti enamiku linnade reoveest detsembris märksa vähem kui suvel.

Reoveeproovide analüüs annab teavet narkootikumide ja psühhotroopsete ainete tarbimise ja leviku kohta Eesti linnades.

Kanepit avastati seekord enim Narva reoveest. See oli justiitsministeeriumi analüüsitalituse nõuniku Andri Ahvena teatel ainus linn, kus kanepi näitaja oli augustiga võrreldes suurem. Ülejäänud linnadega võrreldes tuvastati kanepit rohkem ka Kohtla-Järve Ahtme linnaosast, Pärnust ja Tallinnast võetud proovidest.

Analüüsist ilmnes, et ka kanepi ja amfetamiini jääke sisaldas linnade reovesi tunduvalt vähem kui augustis. Kokaiini puhul suuri muutusi polnud, selle jääke on enim leitud Tallinna reoveest juba kevadest saati. MDMA ja metadooni jääke leiti augustis umbes sama palju. Metamfetamiini leiti eelmise uuringuga võrreldes enam Narva reoveest.

Ülejäänud linnadega võrreldes oli kanepi jääke rohkem ka Kohtla-Järve Ahtme linnaosast, Pärnust ja Tallinnast võetud proovides.

Uuringu järgi on Eestis üsna laialdaselt levinud amfetamiingi. Selle jääke avastati enim Kohtla-Järve Ahtme linnaosa ja Maardu reoveest, kusjuures jääke oli sama palju kui augustis. Amfetamiini leidus jätkuvalt kõikide linnade reoveeproovides.

Levikult kolmandal kohal püsib endiselt kokaiin, mida leidus samuti kõikide vaadeldud linnade reovees. Kõige enam tehti seda kindlaks Tallinnas, millele järgnesid Rakvere ja Kohtla-Järve Ahtme linnaosa. Kõige vähem leidus kokaiini Sillamäel, Viljandis ja Võrus.

Metadooni jääkide näit oli Maardus võrreldes augustiga kahekordistunud. Varasemast veidi enam oli metadooni ka Narvas, Kohtla-Järve Ahtme linnaosas ja Sillamäel. Metadooni ei leidunud Haapsalu, Paide, Rakvere, Tartu, Valga ega Võru reovees.

Metamfetamiini leiti võrreldes augustis tehtud uuringuga seekord märksa enam Narvast, selle jääke oli mõnevõrra rohkem Paides, Rakveres, Valgas ja Sillamäelgi. Teistes linnades olid selle aine näidud langenud. Metamfetamiini ei tuvastatud Haapsalus, Viljandis ega Kohtla-Järve Ahtme linnaosas võetud proovidest.

MDMAd leiti enim Maardust ning üsna samasugusel tasemel ka Tallinnast, Rakverest, Tartust, Valgast, Kohtla-Järve Ahtme linnaosast. Viljandi, Sillamäe, Paide ja Haapsalu reoveest seda ainet ei tuvastatud.

Tervise arengu instituudi (TAI) teaduri Katri Abel-Ollo sõnutsi näitab sel aastal tehtud indikaatoruuringute tulemuste võrdlus, et kanepi ja amfetamiini tarvitamisel on näha pideva tarvitamise kõrval hooajalist tõusugi. Oletatavalt on see seotud meelelahutusega, kusjuures suvel võetud proovide näitajad on enamikus linnades aasta suurimad.

Abel-Ollo sõnade kohaselt kinnitavad reoveeuuringud viimaste aastate trendi, et kokaiin on muutunud järjest kättesaadavamaks ja selle tarvitamine on levinud üle Eesti. Kui 2022. aasta uuringus oli linnu, kus kokaiini reovees ei leitud, siis tänavu oli seda juba kõikides linnades. "Kokaiini tarvitamise tõus viimastel aastatel on väga murettekitav nähtus, mis toob tulevikus meie tervishoiusüsteemile suure lisakoormuse. Kokaiini tarvitamisel tekib kiiresti nii sõltuvus kui ka teised vaimse ja füüsilise tervise probleemid," selgitas ta.

Mitragüniini jääke oli seekord Pärnu, Valga ja Tartu reovees.

Uuringusse hõlmatud uutest ainetest leiti alfa-PVPd seekord vaid Narva reoveest. Üliohtlikku protonitaseeni leidus vaid Maardu reovees. 3/4-MMC-d leidus Haapsalus, 2-FDCKd Tartus. Mitragüniini jääke oli seekord Pärnu, Valga ja Tartu reovees. Mitragüniin on taimne uimasti, mis väikeste annuste korral tekitab kerget stimuleerivat toimet, ent suuremad annused põhjustavad opioididele iseloomulikke mõjusid. Buprenorfiini, mida kasutatakse opioidisõltuvuse asendusravimina ja valuravis, leidus Narva ja Sillamäe reovees.

TAI teaduri sõnade järgi on uute psühhoaktiivsete ainete leidudest probleemiseim just sünteetilise opioidi, protonitaseeni leid. Tänavu on üle poole narkootikumide üledooside surmadest seotud just protonitaseeni või metonitaseeni tarvitamisega. Siiski tekitavad igasuguste uute psühhoaktiivsete ainete leiud reovees muret. Ühelt poolt näitab see uute ainete küllalt laia tarvitamist piirkonnas, et aine üldse oleks tuvastatav reoveest. Teisalt on uute ainete tarvitamine alati riskantne tegevus, sest puudub tõenduspõhine teave nende lühi- ja pikaajalistest mõjudest inimese organismile.

Justiitsministeeriumi nõunik juhib tähelepanu, et uuringu tulemusi võivad mõjutada näiteks rahvaüritused just väikestes linnades. "Seejuures ei saa uuringu tulemustest teha väga pikaajalisi järeldusi ainete tarvitamise püsiva mustri kohta. Need võivad avalduda alles pikema aja jooksul eri uuringute tulemuste võrdlemisel," rõhutas Ahven.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles