Pärnu muuseumis lõpeb eriline näitus giidituuriga

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Näitusel “Kings and Guards” saab viimaseid päevi uudistada ajaloolisi sõjariistu.
Näitusel “Kings and Guards” saab viimaseid päevi uudistada ajaloolisi sõjariistu. Foto: Urmas Luik
  • Näitust on väisanud juba 11 500 külastajat.

Pärnu muuseumis lõpeb seitse kuud avatud olnud eriline näitus “Kings and Guards” eeloleval nädalavahetusel giidituuriga, mida juhatab ajalooliste relvade ja turviste kollektsionäär, antiigikaupmees ja näituse kuraator Peter Mustonen.

Mustoneni kogu väljapanek on andnud ainulaadse võimaluse näha oma silmaga Jaapani Myochini perekonna valmistatud soomusrüüd ja muid unikaalseid relvi Euroopast, Pärsiast ja Indiast, niisuguseid näeb tavaliselt vaid suurtes maailmamuuseumides. Üle 130 rariteetse eseme tutvustavad relvade ja soomusrüüde mitmekesisust ja arengulugu 8.–18. sajandini.

Väljapanekust ilmneb, et relvad ei ole lihtsalt sõjamehe tööriistad: neid on läbi aegade peetud rikkuse ja ühiskondliku staatuse sümboliks. Relvade valmistamine oli kallis ja nõudis osavaid meistreid. Giidituuril avaneb võimalus esitada küsimusi ja kuulda ajaloo kohta silmast silma. Laupäeval on giidituur eesti ja pühapäeval inglise keeles.

Näitusel “Kings and Guards” saab viimaseid päevi uudistada ajaloolisi sõjariistu.
Näitusel “Kings and Guards” saab viimaseid päevi uudistada ajaloolisi sõjariistu. Foto: Urmas Luik

Kui suvel jõudis muuseumisse näitust vaatama palju välisturiste, siis sügistalvel käis palju kooligruppe.

Kärekülmast ilmast hoolimata kohtab Pärnu tänavail välisturiste praegugi. Eile astusid muuseumist läbi Hispaania ja Prantsuse paar. Hispaanlased olid end külmaga toimetulekuks hästi ette valmistanud, neil olid käes villased kindad ja jalas villased sokid.

Koolivaheajal käib muuseumis ja sõjariistade näitusel palju peresid ja vanavanemaid lastega. Praeguseks on “Kings and Guardsi” väisanud juba ligemale 11 500 külastajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles