Galerii Noore pärnaka fotonäitus tabab sarnaseid hetki ja paiku Pärnus ja New Yorgis

Copy
  • Virtuaalses galeriis saavad kõik esitada oma fotosid sarnaste kohtade peegeldustest üle maailma.

Jaanuari lõpuni on võimalik Tartu ülikooli Pärnu kolledži raamatukogus külastada noore pärnaka Loore Lee Allmaa fotonäitust “Peegeldus”.

Näitus räägib lugusid pealtnäha erinevatest linnadest, nagu on Pärnu ja New York, nende eriilmeliste sarnasuste kaudu.


“Maailmas ringi käies olen sageli tabanud ennast mõttelt, et üks või teine koht tuleb kuidagi tuttav ette. New Yorgis tabas mind eriti selgelt äratundmisrõõm, justkui oleksin ma neid kohti juba varem näinud oma kodulinnas Pärnus. See tunne ei kadunud, vaid aina kordus ja kordus. Lõpuks hakkasin neid tuttavlikke vaateid pildistama. Kui vaadata mingit ainet või objekti piisavalt lähedalt, jättes kõrvale ümbruse või ebaolulised osad, siis tundub, et hakkame nägema teatud mustreid või sarnasusi,” avab autor oma näituse ideed.

New Yorgis tabas mind eriti selgelt äratundmisrõõm, justkui oleksin ma neid kohti juba varem näinud oma kodulinnas Pärnus.

Loore Lee Allmaa


Tänapäeval, kus peaaegu iga pilt on läbinud digitaalse filtri ja tehisintellekt võtab visuaalses kunstis võimu, on Allmaa nimme jäänud klassikaliste lahenduste juurde. Reaalsuse peegeldamiseks ja rõhutamiseks kasutab autor rakursside ja kompositsiooni kõrval mustvalget tonaalsust ning valguse ja varju koosmõju, mis annab vaatajale võimaluse keskenduda olulisele, jättes kõrvale muu visuaalse müra.

“AI kasutamine on nii igapäevane, et muutub juba tavapäraseks. Pöördusin tagasi fotograafia algusaegade mustvalge maailma võlude juurde. Ka näituse asukoht Pärnu kolledži raamatukogu ajaloolises hoones on valitud just sellest ideest kantuna,” rääkis Allmaa.

Kuigi neid äratundmishetki võiks teatud juhtudel lausa déjà-vu’ks või kultusfilmi “Matrix” järgi ka Matrixi rikkeks nimetada, tundub autorile fotole püütud hetk siiski universumis korduva motiivi peegeldusena. “Kuigi oleme peegeldust harjunud nägema üksühese äraspidise koopiana, ei ole maailm õnneks ideaalne, vaid tegelikkuses on peegeldused siiski veidi erinevad,” lisas Allmaa.

Loore Lee Allmaa fotonäituse “Peegeldus” avamisel.
Loore Lee Allmaa fotonäituse “Peegeldus” avamisel. Foto: Mailiis Ollino

Allmaa õpib Pärnu Kuninga tänava põhikoolis, on olnud aktiivne osaline Pernova hariduskeskuse filmimeistrite huviringis Pärnu Noorte Televisioon (PNTV) ning intervjueerinud Eesti Vabariigi presidenti Alar Karist. Koos teiste Pärnu koolinoortega veab ta minifirmat Taskus, mis toodab taaskasutatud materjalist teisaldatavaid ja korduvkasutatavaid taskuid ning krooniti paar aastat tagasi Eesti parimaks minifirmaks.

Kokkupuuted fotograafiaga said Allmaal nagu paljudel teistel alguse poole sajandi või isegi sajandivanustest fotodest vanavanemate albumitest.

“Need fotoalbumid olid justkui mingid muinasjuturaamatud. Ja kuigi vanavanemad aeg-ajalt ikka seletasid mulle, kes ühel või teisel pildil on või kus pilt on tehtud, meeldis mulle ise välja mõelda lugusid nende inimeste kohta – see oli palju põnevam. Ja nii ongi mulle jäänud sellest ajast peale iseenesestmõistetavaks, et üks õige foto võikski olla mustvalge,” rääkis Allmaa.

“Ühel lennureisil aknast välja vaadates nägin mägesid ja need tulid kuidagi nii tuttavad ette. Aga kus ma ometi olin seda pilti varem näinud? Ja siis sain aru, kus see oli juhtunud: Pärnu rannas, kus rüsijää oli ära sulanud ja jätnud endast maha kaasakantud liivakuhjatised. Sest tõepoolest need meenutasid kas maakaarti või lennukist avanevat vaadet mägedele. Ning neid eri kohtade tuttavlikke võrdlusi muudkui kogunes. Tõeline üllatus tabas mind aga eelmisel aastal New Yorgis, kus neid sarnaseid kohti oli peaaegu igal sammul.”

Tõeline üllatus ootas Allmaad eelmisel aastal New Yorgis, kus sarnaseid või äratuntavaid kohti oli peaaegu igal sammul.
Tõeline üllatus ootas Allmaad eelmisel aastal New Yorgis, kus sarnaseid või äratuntavaid kohti oli peaaegu igal sammul. Foto: Mailiis Ollino

Mustvalgena hakkas ta hetki üles pildistama just seetõttu, et nii on võimalik vabaneda liigsest värvimürast. Ainult nii, vaadates mingit ainet või objekti küllalt lähedalt, jättes kõrvale ümbruse või ebaolulised osad, hakkame nägema teatud mustreid või sarnasusi.

Kitsamas sõprade ringis köitsid just mustvalged reisipildid kõige enam tähelepanu. Ja sealt sai alguse näituse idee: kui need pildid pakkusid huvi lähimatele sõpradele, siis ehk on neid huvitav vaadata laiemalgi publikul.

Fotod samalaadsetest paikadest kodulinnas Pärnus ja teisel pool maakera New Yorgis on varustatud asukoha koordinaatidega. Mõnele on lisatud QR-koodid, mille taga peituvat saab näituse külastaja ise avastada. Koos näitusega avas Allmaa ühtlasi virtuaalse galerii, kuhu kõik huvilised saavad esitada oma fotosid samalaadsete kohtade peegeldustest üle kogu maailma. Nagu ta avaldas, saab võib-olla just sellest alguse kellegi fotokunstniku karjäär.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles