Neljandat korda tagasi valitud teatrijuht: Haridustöötajate palk on kultuuritöötajate tasul eest ära libisenud

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Pealinna poolt tulijaile hakkab Pärnu teatrimaja juba kaugelt silma.
Pealinna poolt tulijaile hakkab Pärnu teatrimaja juba kaugelt silma. Foto: Endla teater

Pärnu Endla teater andis läinud aastal 343 etendust 85 010 külastajale. Koos kino, Jazzklubi ja muude üritustega tõusis külastajate arv 87 173ni, seega on jõutud peaaegu tagasi COVIDi-eelse 2019. aasta tasemele.

Endla teatrijuhil Roland Leesmendil algab 1. veebruarist taas viie aasta pikkune ametiaeg, novembris valiti ta neljandat korda sellele kohale tagasi. Eesti kultuurkapitali piirkondlikult eksperdigrupilt pälvis ta ühtlasi aasta lõpus Pärnumaa kultuuripärli tiitli. “Kultuuripärli tiitel tuli mulle väga ootamatult, sest teater on meeskonnatöö, seega pean seda kogu meeskonna tunnustuseks,” sõnas Leesment.

Kui vaadata teatri mängukava, on järgmise, veebruari alguses esietenduva uuslavastuse “Tõde ja õigus V” viis esimest etendust juba välja müüdud. (Tõsi, Küüni mahubki vähem rahvast.) Märtsini ei leidu vabu kohti ka Küüni lavastusele “Mullingari kandis”, “Linda Vista” on välja müüdud lausa hooaja, mai lõpuni. Täissaale on nautinud “Mäeküla piimamees” ja veel mitu lavastust.

Majanduses toimuva taustal, kus inflatsioon on kõrge ja 1. jaanuarist tõusid maksud, on rõõmustavalt suure publikuhuvi kõrval pidevalt kasvanud kuludki. “Kui teatri tulubaas jääb samale tasemele, sa seisad paigal ja su taust ehk majanduskeskkond liigub, toimub meie jaoks tagasiminek,” tõdes Leesment.

Detsembris välja käidud mõte, et näitlejadki võivad streikima hakata, on Leesmendi sõnutsi näitlejate liidu otsustada, aga selle üle on kolleegidega arutletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles