Pärnu kaheksas aukodanik Olaf Esna: Ega ma pole aurahade pärast oma elus midagi teinud

Pärnu Postimees
Copy
Olaf Esna oma antikvariaadis.
Olaf Esna oma antikvariaadis. Foto: Urmas Luik

Pärnu linnavolikogu nimetas Pärnu aukodanikuks kirgliku raamatu- ja ajaloohuvilise Olaf Esna kauaaegse Pärnu linna kultuurielus tegutsemise ja pühendunult ajaloo kogumise ja talletamise eest.

«Ega ma pole aurahade pärast oma elus midagi teinud,» oli Esna tunnustuse üle tagasihoidlik nagu alati. «Aga see on väga ilus märk, see on vähemalt tore asi.»

Aukodaniku nimetusega kaasneva hõbemärgi keskmisel osal on kujutatud sinisel põhjal emaileeritud valget risti ja selle peal asetseb Pärnu linna vapp.

Küsimus, mida ta oma pika elu jooksul tehtust kõige tähtsamaks peab, pani mehe mõtlema. «Ehk see, et suutsime pärast nõukogude aega Endla teatri säilitada. Lätis pandi samal ajal suurem jagu neist kinni. Aga ega see olnud ainult minu teene, ikka meie kõikide, kes tollal siin olid,» kostis Esna.

Oma antikvariaadis toimetav vanahärra jagab jätkuvalt huvilistele enda laialdasi teadmisi omakandi ajaloo ja juhtumiste kohta. «Eks neid, kes kaugemaid aegu mäletavad, jää aina vähemaks,» leidis ta.

Esna lõpetas 1953. aastal Pärnu 1. keskkooli ja 1966. aastal Tartu riikliku ülikooli raamatukoguhoidja-bibliograafina. 1979. aastal valiti ta Eesti raamatuühingu Pärnu osakonna vastutavaks sekretäriks. Sellest ajast saadik on Esna aktiivselt osalenud Pärnu kultuurielus, olles aastail 1981–1995 Endla teatri direktor ja tegutsedes pärast seda oma antikvariaadis, mis on huvilistele tuntud kogu Eestis ja kaugemalgi.

Esna on aastaid kogunud ja uurinud Pärnu ajalugu ja avaldanud sadu artikleid Pärnu Postimehes. 120 kirjutist linna ajaloost on koondatud mahukasse, 2017. aastal ilmunud raamatusse «Pajatusi vanast Pärnust».

2014. aastal linastus Eesti Televisioonis Mati Põldre täispikk dokumentaalfilm «Koguja», mille peategelane on Olaf Esna.

Esnat autasustati aastal 2004 Pärnu ja aastal 2014 Pärnumaa vapimärgiga. 2011. aastal pälvis ta presidendilt Valgetähe V klassi teenetemärgi.

Aukodaniku nimetus on Pärnu linna kõrgeim tunnustus, see tiitel omistatakse austusavaldusena linnale osutatud eriliste teenete eest.

Pärnu linna aukodanikud

1886 – admiral Konstantin Possiet

1901 – professor Friedrich Fromhold Martens

1934 – riigivanem Konstantin Päts

2007 – dirigent Neeme Järvi

2008 – helilooja ja muusikaloolane Valter Ojakäär

2009 – sõudja Jüri Jaanson

2017 – pianist ja muusikapedagoog Arbo Valdma

2024 – teatrijuht, bibliofiil Olaf Esna

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles