Sel kuul kutsutakse üles digiprügi koristama. Kuidas seda teha?

Pärnu Postimees
Copy
E-kirjad on muutunud digiprügikolliks. 
E-kirjad on muutunud digiprügikolliks. Foto: Shutterstock

Digiprügi maht suureneb iga päevaga ja eksperdid leiavad, et just see on globaalse soojenemise üks olulisi tegureid. Eesti riik on oma asutustes võtnud digiprügi vähendamise luubi alla ning riigi IT-keskus (RIT) jagab nippe, kuidas astuda esimesi samme digiprügist lahtisaamiseks.

Digiprügi on probleem, mida on lihtne mitte teadvustada. “Inimesed ei taju, mis see täpselt on, mis jalajälje see jätab ning kuhjumisel pole ka nähtavaid tagajärgi – välja arvatud mõnel juhul mahulimiidi täitumine,” selgitab RITi õigus- ja hankeosakonna juhataja Mirjam Virosiim-Kuhi.

Nagu looduses, on ka digimaailmas liialt prügi: tarbetud meilid, failid ja rakendused. “Kui teed telefoniga ühe foto asemel kümme, et pärast sobivaim välja valida ning unustad üleliigsed kustutada, oled taas panustanud digiprügi tekkesse. Palju mahtu võtavad ka ebavajalikud videod,” toob Virosiim-Kuhi näite tavapärasest digiprügist.

Kõikide nende failide talletamiseks on vaja energiat, isegi kui oleme nad ammu unustanud. Mõne arvutuse järgi toodab digiprügi sama palju kasvuhoonegaase kui kogu maailma lennuliiklus. “Seega saab iga inimene keskkonna parandamiseks väga palju ära teha justnimelt ebavajalikke faile ja e-kirju kustutades,” räägib Virosiim-Kuhi ja toob näite, et kui kõik eestlased kustutaksid oma postkastist 500 e-maili, säästaks me nii palju energiat, et valgustada väikest LED-pirni miljoniks päevaks.

Oma asutuse töötajate elektronkirjakastidest leidis riigi IT-keskus kokku umbes viis miljonit kirja. “Probleemiks on info- ja uudiskirjad, koolitusmaterjalid ja muud suuremahulised slaidid. Tihti saadetakse failid asukoha lingi asemel kirja manusega kaasa. Kõik need meilid kipuvad töötajate postkastidesse jääma,” loetles Virosiim-Kuhi ja jagas lahkelt soovitusi.

  • Digiprügi koristust on tema arvates kõige lihtsam alustada e-kirjadest. Läbiloetud uudiskirjad, vastused stiilis "Aitäh kirja eest!" ja muud säärased e-kirjad peaks kohe kustutama.
  • Aeg-ajalt tasuks e-kirjad mahu järgi ritta seada ning kõige rohkem ruumi võtvatest loobuda.
  • Lisage manused kirjale lingiga.
  • Tühistage uudiskirjade tellimused, kui te neid ei loe.
  • Tühjendage mustandikausta. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles