Kirjanduse päeval kutsutakse üles lugema lasteraamatut

PP
Copy
Koos lugemise päeva tähistatakse aastast 2021.  
Koos lugemise päeva tähistatakse aastast 2021.  Foto: Shutterstock

30. jaanuaril tähistatakse Eestis kirjanduse päeva. Sel puhul tehti üleskutse lugeda Kadri Hinrikuse raamatust “Taks ja Dogi” lugusid “Lõhnad” ja “Matk”. 

“Sel päeval loevad eestlased kogu maailmas üht ja sama eesti lasteraamatut, et väärtustada eesti kirjanduse tundmist ja eesti keele oskust. Nii saavad väliseesti lapsedki tuttavaks samade lugude ja tegelastega, kes Eestis elavate laste ellu kuuluvad. Lastekirjanduse kooslugemine ühendab peresid ja põlvkondi ning eestlasi kõikjal maailmas,” rääkis Tuglase seltsi koolitus- ja lõimumisjuht Järvi Lipasti.

Kooslugemise päeva tähistamise traditsioon tekkis neli aastat tagasi Tuglase seltsi ideest lugeda eesti kirjanduse päeva tähistamiseks etteantud peatükke ühe armastatud lastekirjaniku teosest. 2021. aastal loeti näiteks Aino Perviku “Kunksmoori”, 2022. aastal Eno Raua “Naksitralle” ja möödunud aastal Andrus Kivirähki raamatut “Sirli, Siim ja saladused”.

Sel aastal on valitud “Taksi ja Dogi” lugusid võimalik lugeda peale eesti keele soome, inglise, läti, vene ja ungari keeles. Tekstid leiab lastekirjanduse keskuse kodulehelt.

Kadri Hinrikuse raamat "Taks ja Dogi"
Kadri Hinrikuse raamat "Taks ja Dogi" Foto: Internet

Kooslugemise päeva Facebooki sündmusel saab end osalejaks märkida ja jagada oma muljeid raamatust postituse, joonistuse või fotona teemaviitega #loemekoos2024. Aktiivsemate osalejate vahel loosib lastekirjanduse keskus välja auhinnad.

30. jaanuar ehk eesti kirjanduse päev ja Anton Hansen Tammsaare sünniaastapäev on alates 2023. aastast riiklik tähtpäev ja lipupäev. Selle eesmärk on väärtustada meie kirjanduse tüvitekste, pöörata tähelepanu tänapäeva kirjandusele ja kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas. Peale kooslugemise toimub palju muid sellele päevale pühendatud sündmusi, mille kohta leiab infot kultuuriministeeriumi kodulehelt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles