Silvia Paluoja Trikoloori lehvides haarame muinasjutu järele

Silvia Paluoja
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
30. jaanuaril tähistatakse Eesti kirjanduse päeva ja ühtlasi on see lipupäev.
30. jaanuaril tähistatakse Eesti kirjanduse päeva ja ühtlasi on see lipupäev. Foto: Maarius Suviste

Panite täna sinimustvalge kodumajale lehvima? Nii nagu kehtestab tunamullu riigikogus vastu võetud pühade ja tähtpäevade ning Eesti lipu seaduse muudatus, mille alusel tähistame 30. jaanuaril eesti kirjanduse päeva. Salgamata, et isegi kõik kalendritegijad pole sellele riiklikule tähtpäevale järele jõudnud, nagu poleks eelmisel aastal esimest korda olnudki.

Näärikuu eelviimane päev pole eesti kirjanduse päevaks valitud juhuslikult, see on rahvuskirjaniku ja kultuurifilosoofi Anton Hansen Tammsaare sünnikuupäev. Tema suurromaan „Tõde ja õigus” on raputanud põlvkondi ega ole inimsuhete peeglina aegunud kapitalistliku realismi ja uusaususe ajastulgi. Tipuks romaani esimese osa järgi Tanel Toomi režissööri käe all kinosaalidesse jõudnud mängufilm „Tõde ja õigus”, mis kandis koduvabariigi 100 aasta juubeli märki.

Kultuuriministeerium ärgitab ühinema eesti kirjanduse päevaga ideede ja ettevõtmistega, et sellest kujuneks meeldejääv sündmus kogu rahvale. Tegevusspikker ulatub raamatu kinkimisest ühislugemise ja pimekohtinguni raamatuga. Pärnu kohta leidsin keskraamatukogus toimuva teemaüritusena luuledisko.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles