Päästeliit hoiatab: Elektriseadmed on salajane tuleoht

Pärnu Postimees
Copy
Mõnikord ühendatakse liiga palju seadmeid pikendusjuhtme külge või on seadmete juhtmed katki.
Mõnikord ühendatakse liiga palju seadmeid pikendusjuhtme külge või on seadmete juhtmed katki. Foto: Kristo Niglas

Kodudes kasutatakse üha rohkem elektriseadmeid, millega suureneb eluhoonete tulekahjude oht. Kõige rohkem tuleõnnetusi põhjustavad suured kodumasinad, eeskätt külmkapp.

Päästeliidu kommunikatsioonijuhi Hendrik Tali sõnutsi on elektriseadmete puhul oluline nende seisukord, vanus ja paigutus. Ta tõi näite ühest suvilapõlengust eelmisel talvel: suvekodus käidi harva ja ainult külmkapp oli vooluvõrku ühendatud. See töötas ööpäev ringi niiskes ja külmas, ent selle ümber polnud jäetud küllalt vaba ruumi. Ühel päeval oli kümme aastat vana masin tules ja süütas ka suvila.

Igal aastal saab sadu tulekahjusid alguse elektriseadmetest: pliidist, pesumasinast, rösterist, veekeedukannust, televiisorist, nutitelefonist, arvutist. Põhjus peitub elektrisüsteemi rikkes või seadmete vales kasutusviisis. Mõnikord ühendatakse liiga palju seadmeid pikendusjuhtme külge või on seadmete juhtmed katki.

Kaks nädalat tagasi päästis Nublu andur tulekahjust naise. Tartu eramust toodi häirele reageerinud G4Si patrulli ja päästjate abiga välja naine, kes magas tulekahju ajal oma voodis. Naine anti kiirabi saabudes üle meedikutele, kes eluohtlikku seisundit õnneks ei tuvastanud. Tulekahju oli alguse saanud köögist mikrolaineahjust, mis oli ilmselt elektrilühise tagajärjel süttinud.

Tali märkis, et eriti ohtlikud on seadmed, kus saavad kokku vesi ja elekter, näiteks pesu- ja nõudepesumasin. "Seal on niiske keskkond ja mootori töötamise ajal tekib kondensaat," sõnas ta. Nende seadmete juhtmeid ei pea iga kord seinast välja tõmbama, kuid tuleb veenduda, et seade on õigesti paigaldatud. Kindlasti tuleks masinat kontrollida, kui see hakkab imelikku häält tegema.

Suurt ohtu kujutavad akudega seadmed, sest peale selle, et nad on laadimise ajal vooluvõrku ühendatud, vananevad akudki ja võivad põhjustada põlengu. Seega kujutavad endast suurt ohtu ka robot- ja varstolmuimeja, arvutid, telefonid.

Kuidas turvalisemat elukeskkonda luua?

  • Kontrollige, kas elektriseadmed ja nende juhtmed on korras. Elektriseadmestikku tuleb suhtuda täie tõsidusega ja omal käel ei tohi vigu parandada.
  • Jälgige, et pikendusjuhtme külge ei oleks ühendatud liiga palju seadmeid. Pikendusjuhtmed on mõeldud ajutiseks kasutamiseks, mitte keedukannu ja boileri ühendamiseks.
  • Paigaldage suitsuandur juhendi järgi.
  • Kontrollige suitsuanduri töökindlust ja aidake seda teha eakatel sugulastel.
  • Pidage meeles, et siibri tohib sulgeda vaid siis, kui tuli on täielikult kustunud.

    Andmed: päästeliit

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles