Andrei Korobeinik Pangamaks lahendaks korraga mitu probleemi

Andrei Korobeinik
, Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees
Copy
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Andrei Korobeiniku arvates on ajutine ülikasumi maks pangandussektorile hädavajalik.
Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Andrei Korobeiniku arvates on ajutine ülikasumi maks pangandussektorile hädavajalik. Foto: Mailiis Ollino

Viimastel aastatel on Eesti pangasektor hoolimata pikaleveninud majanduslangusest näidanud muljet avaldavat kasumlikkust. Möödunud aastal teenisid Eestis tegutsevad pangad ligemale miljard eurot kasumit. Teisisõnu, iga riigi elanik, vastsündinutest vanuriteni, maksis pankadele oma taskust umbes 700 eurot. See on raha, mille Swedbank, SEB, Luminor saatsid peamiselt Skandinaaviasse, oma peakontoritesse.

Kindlasti ei tohiks eeldada, et pangandussektori nii kõrge anomaalne kasumlikkus püsib. Euribori intressimäär on juba languses ja tõenäoliselt on käesoleva aasta tulemused võrreldavad 2023. aastaga, mille järel hakkavad pankade kasumid vähenema. Kuid praegu on miljard eurot aastas Eestile suur summa. See on kolm protsenti riigieelarvest ehk umbes niisama palju kui meie investeeringud kaitsekuludesse. Õpetajate palkade tõstmiseks ei jätku riigil kümme miljonit eurot, mis on 100 korda väiksem summa kui pankade puhaskasum.

On tähelepanuväärne, et pangasektori kasum Eestis ületas käibe poole võrra, seega eelmisel aastal olid pangad palju kasumlikumad kui kasiinod või näiteks Eesti Loto, millele kuulub riiklik monopol õnnemängude korraldamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles