Nädalast jäi kõlama 17 eurot puhast võitu?

Raido Keskküla
, arvamustoimetaja
Copy
Õpetajate streik tõi 17 euro suuruse palgatõusu. Pärast maksude mahaarvamist saab õpetaja kätte tegelikult ainult 11 eurot rohkem kui enne.
Õpetajate streik tõi 17 euro suuruse palgatõusu. Pärast maksude mahaarvamist saab õpetaja kätte tegelikult ainult 11 eurot rohkem kui enne. Foto: Andres G. Adamson

Teisipäeval lõppenud õpetajate streik päädis kokkuleppega, et valitsus eraldab pedagoogide palgatõusuks 5,7 miljonit eurot. Õpetajate palga alamäär tõuseb selle tulemusel 1820 euroni ehk naeruväärsena tunduva 17 euro võrra. Kui veel maksud maha arvata, on tegelik palgatõus koguni 11 eurot.

Küll andis aga riik lubadusi, et nüüd tuleb innuga asuda lahendama õpetajate põhimuresid: peamiselt nende töökoormus, kuid samuti palga- ja karjäärimudel. Haridustöötajad pole töörahu taastamise järel taganenud suurema palgatõusu soovistki. Poolte kokkuleppe kohaselt alustatakse veel selle aasta jooksul läbirääkimisi, et õpetajate keskmine töötasu küüniks 2027. aastaks 120 protsendini Eesti keskmisest palgast.

Mõistagi pole valitsus 17eurose palgatõusuga õpetajatelt aplausi välja teeninud ja paljud Pärnumaa õpetajadki on selle üle suisa pahameelt väljendanud. Küll avaldatakse lootust, et tänu avalikkuse suurele tähelepanule asutakse lõpuks ometi haridusvaldkonda reformima. Ja mitte ainult ministeeriumi kabinetivaikuses sündinud ideevälgatustega, vaid ikka praktikute, õpetajate ja koolijuhtidega nõu pidades ja kaaludes lahendusi, mis pärismaailmas toimivad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles