KOKOKO 2012: Film on keel, mida kõneldakse üle maailma

Ille Rohtlaan
, Koidula kooli õppealajuhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula kooli logo.
Koidula kooli logo. Foto: logo

Pärnu Koidula kooli konverents leiab sel aastal aset 20. aprillil ja on pühendatud Eesti filmi 100. aastapäevale. Konverentsi peaesineja on kultuuriminister Rein Lang ja töötube sisustavad tuntud filmitegijad, MTÜ Kinobuss ja TÜ ajaloo muuseum.

Film on keel, mida räägitakse üle kogu maailma. See on unikaalne kombinatsioon sõnadest, piltidest, liikumisest ja helidest. Uued tehnilised vahendid on teinud filmikeele kättesaadavaks igaühele, pakkudes uusi väljendusviise. Filmirežissöör Ilmar Raagi sõnul on filmikeel tänapäeva maailmas saanud teiseks kirjakeeleks, mis võimaldab teoreetiliselt igal inimesel oma sõnumit edastada. "Ainuke trikk ongi selles, mida sa tahad ütelda,“ ütleb Raag.
 
2011. aastal vastu võetud gümnaasiumi uues õppekavas on muuhulgas ette nähtud filmialase pädevuse väljakujundamine, mille jaoks on loodud valikkursus „Kirjandus ja film“. Selle eesmärk on anda ülevaade filmikunsti olemusest ja luua eeldused filmikeele mõistmiseks.

Kinos mängufilmi vaadates ei kahtle me hetkegi, et tegemist on väljamõeldud loo ja selle kujutamisega, kuid kuidas me seda teame? Vaadeldes saateid televisioonist või lühifilme internetist, ei saa me oma otsustes enam sugugi nii kindlad olla.

Koidula kooli konverents otsib vastuseid järgmistele küsimustele: mis looga juhtub või võib juhtuda, kui sellest saab film; kuidas filmiklassika noort inimest tänapäeval kõnetab; missugune on filmi mõju vaatajaile?

Konverentsi täiskogul  esineb kultuuriminister Rein Lang, kes räägib meediast ja selle mõjust. Seejärel jätkub tegevus töötubades, mida veavad tuntud filmitegijad Jaan Kolberg, Jaak Elling, Mati Põldre ja Anu Aun. Filmi mõjust vaatajaile kõneleb Pärnu filmifestivali programmijuht Vaiko Edur, praktilisemat laadi töötubadega on konverentsil Endla teatri videomeister, MTÜ Kinobuss ja TÜ ajaloo muuseum. Konverentsile on kutsutud kõik gümnaasiumiõpilased ja õpetajad.

Koidula kooli konverentsi traditsioon ulatub aastasse 1953 ja KOKOKO nime kannab üritus aastast 1962. Seega on tänavune KOKOKO juubelihõnguline  kahel moel: ta on pühendatud Eesti filmi 100. aastapäevale ja KOKOKO nimetraditsiooni  50 aastale.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles