ARVUSTUS Vihmariga Vargamäel "Tões ja õiguses" ehk Lõhkuda selleks, et ehitada

Ille Rohtlaan
, Vabakutseline arvustaja
Copy
Selles lavastuses on tegelased, just isade ja poegade rollid pealtnäha vahetuses: vana Andrest mängib Märt Avandi, tema poega Indrekut aga Andrus Vaarik.
Selles lavastuses on tegelased, just isade ja poegade rollid pealtnäha vahetuses: vana Andrest mängib Märt Avandi, tema poega Indrekut aga Andrus Vaarik. Foto: Gabriela Urm

Ingomar Vihmar on võtnud Endlas lavastada Anton Hansen Tammsaare “Tõe ja õiguse” viienda osa ja andnud sellele ootamatu vormi, mis töötab, sest pea kõigil vaatajatel on oma suhe ja ettekujutus selle eesti kirjanduse tüvitekstiga. Etendusse on kaasa tõmmatud kõik, nii näitlejad kui saalis istujad.

Lavalt kõlab nii Eesti, Aafrika kui Lõuna-Ameerika muusika ja tegelased ei tundu sugugi nii vanad kui raamatus. Vihmari sõnutsi tulebki piire ületada ja katsetada, kui on tahtmine oma loominguga kuskile kaugemale jõuda, nõnda rääkis ta hiljutises intervjuus rahvusringhäälingule. Veel on ta kinnitanud, et lavastas “Tõe ja õiguse” samas võtmes kui Anton Tšehhovi kirjutatud, 2021. aastal Endlas esietendunud näidendi “Kolm õde”, mida iseloomustab tähendusrikas loobumine tavapärasest märgisüsteemist. Samasugust miinusvõtet on kasutanud Vihmar nüüd “Tõe ja õiguse” puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles