Tabati Pärnumaa kodudesse sissemurdmises kahtlustatav leedukas

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Tabatud 41aastane mees on sissemurdmistes ja vargustes kahtlustatavana üle kuulatud ja kaheks kuuks vahi alla võetud.
Tabatud 41aastane mees on sissemurdmistes ja vargustes kahtlustatavana üle kuulatud ja kaheks kuuks vahi alla võetud. Foto: Kristjan Teedema

Sel teisipäeval jõudis Eestisse Saksamaal kinni peetud ja Eestile välja antud Leedu kodanik, keda politsei kahtlustab 2023. aastal Pärnumaal Paikuse ja Sindi piirkonnas toime pandud sissemurdmistes ja vargustes.

Eelmise aasta suvel kõigutas tugevalt Paikuse ja Sindi elanike turvatunnet sissemurdmiste laine. Majadesse tungiti enamasti öisel ajal. Öö jooksul murti sisse paari-kolme majja. Mõne päeva või nädala möödudes pöörduti piirkonda tagasi ja tungiti järgmistesse majadesse või hoovidesse. Enamikul juhtudel tungiti majja akna või terrassiukse kaudu. «Vahel ei kohkunud vargad ka selle ees, et samal ajal magas pererahvas rahulikult,» tõdeb Lääne prefektuuri kriminaalbüroo juht Margus Raspel. «Majast võeti kõike, mis vähegi väärtuslik ning mida kiirelt kaasa haarata sai ja käes ära viia. Saagiks langesid peamiselt sularaha, ehted, kellad, lõhnaõli, meenemündid. Paaril juhul varastati ka hoovist või seal seisnud sõidukist.»

Politseile olid võimalikud vargad mõne aja möödudes teada. Aga et tegu oli rahvusvahelise haardega varastega, võttis nende kohta tõendite ja info kogumine omajagu aega. «Kogukonna ootused politseile on kõrged. See näitab usaldust meie vastu ja me hindame seda väga. Eks mingil hetkel laekunud politsei pihta seetõttu kriitikat ja see on arusaadav, sest lühikese aja jooksul ühes piirkonnas korduvalt tegutsenud vargad riivasid inimeste turvatunnet,» nendib Raspel.
Varaste tuvastamiseks ja tabamiseks tegid politseinikud koostööd kolleegidega välisriikidest. Selle tulemusel peetigi vargustes kahtlustatav 41aastane Leedu kodanik Saksamaal kinni ja 13. veebruaril jõudis tagaotsitav mees Eestisse.

Politsei kahtlustab meest eelmisel aastal Paikusel ja Sindis, aga ka Tartumaal Luunja vallas toime pandud kümnes sissemurdmises ja varguses. Hinnanguliselt tekitas mees kümne vargusega üle 28 000 euro kahju. «Meile teadaolevalt ei pannud mees vargusi toime üksi, vaid koos 33aastase kaasmaalasega. Ka see Leedu kodanik on meile teada ja praegu rahvusvaheliselt tagaotsitav. Teda kahtlustame peale tabatud kahtlustatavaga koos toime pandud tegude veel mõnes Pärnumaal toime pandud sissemurdmises ja varguses,» ütleb Raspel. «Teiste riikide politseilt saadud infole tuginedes tegutsesidki mehed rahvusvaheliselt. Samasuguse käekirjaga vargusi on toime pandud mitmel pool Euroopas, näiteks Saksamaal, Inglismaal, Ungaris. Teeme koostööd partnerasutustega meil ja mujal, et ka teine mees tabada. Loodame, et see aitab varaste tegudest puudutatud inimeste turvatunnet taastada.»

Tabatud 41aastane leedukas on sissemurdmistes ja vargustes kahtlustatavana üle kuulatud ja kaheks kuuks vahi alla võetud. «Lääne ringkonnaprokuratuur taotles Pärnu maakohtult mehe vahi alla võtmist, sest prokuratuuri hinnangul võib mees vabaduses kuritegude toimepanemist jätkata ja hakata kriminaalmenetlusest kõrvale hoidma. Pärnu maakohus rahuldas prokuratuuri taotluse ja võttis mehe esialgu kuni kaheks kuuks vahi alla,» sõnas kriminaalmenetlust juhtiv Lääne ringkonnaprokurör Merje Turjakas.

Süüdimõistmise korral võib meest oodata rahaline karistus või kuni viieaastane vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles