Vastukaja Plaanide muutumises ei ole midagi imelikku

Tõnu Korts
, kinnisvaraettevõtja
Copy
Lootsi 10 kinnistu Pärnus.
Lootsi 10 kinnistu Pärnus. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Postimees kirjutas (20.02.2024), et aastaid tühermaana pärnakate silma riivanud Lootsi 10 kinnistust võib lõpuks ometi midagi saada. Asjaosalisena pean aga osutama lõbusale tõigale: ehitust aastaid takistanud jõud üritavad nüüd esitada paljastusena fakti, et kinnisvaraarendaja soovib kinnistut arendada.

Lootsi 10 kinnistu on nüüdseks meie kätes kuus aastat tühermaana seisnud ja südalinnas pärnakate silma riivanud. Algse kortermaja rajamise plaani lasid Pärnu Sadam, vaenulik naaber ja nende liitlased (täpsemalt: PP 22.02.2021) pidulikult kraavi. Kinnistul kehtis endiselt aga detailplaneering, mis lubas krundile rajada vaid riigikaitselise hoone.

Ettevõtjatena pidime kohanema, sest lõpuks pole ettevõtja eesmärk ehitada päästerajatist või kortermaja, vaid olemasolevates tingimustes tulu teenida. Tingimused muutusid muidugi kehvemaks, kuid tegime koos äripartneri/investoriga uue ärimudeli ja alustasime vabatahtlike päästjate maja projektiga. Ning pälvisime taas vaid kriitikat. Kahjuks tõmmati poriloopimise sihtmärgiks ka asja seaduslikult ja äärmiselt korrektselt menetlenud ametnikud ja linnavalitsuse liikmed, keda halvustati lihtsalt oma töö tegemise pärast.

Kohtuvaidlused, bürokraatlikud takistused ja meediarünnakud kestsid mitu aastat, et jõuda selguseni: ei ole Pärnu Sadamal ega naabril asja võõral krundil arendamist keelata, kui on järgitud kõiki seadusi ja norme. Vaieldi tulutult, see-eest riigikohtuni välja. Tühermaa pooldajad said kokkuvõttes kõikides kohtuasjades täieliku kaotuse, kuid meie plaan suudeti siiski ära käkkida: pideva kaigaste loopimise ja majandusolukorra muutumise tõttu jäime ilma äripartnerist/investorist ning toimetame 2022. aasta sügisest edasi üksi. Oleme enda ettevõttega oma raha eest rajanud Lootsi tänava pikenduse, korrastanud avalikult kasutatava slipi juures manööverdusala, teinud oma raha eest valmis ka linnale kuuluva ümbritseva maa-ala ehitusprojekti. Me oleme nii panustanud hulga raha pärnakatele parema avaliku ruumi jaoks. Proovisime hambad ristis edasi liikuda, tegime ehitusluba puudutava kohtuvõidu järel arheoloogilised eeluuringud, sõlmisime elektri ja kaugkütte liitumislepingud ja tegime projektid. Kuid investor oli siiski läinud, laenuraha hind oli koos euribori tõusuga muutunud erakordselt kõrgeks, ning lõpuks pidime tõdema: niigi napi kasumlikkusega projekt uutes oludes enam ots otsaga kokku ei tule.

Praegu kehtib Pärnu linna 2021. aastal vastu võetud üldplaneering, kus Lootsi 10 on märgitud segahoonestusalaks. Kuna vabatahtlike päästjate maja plaanis tundus olevat kaikaid rohkem kui kodaraid (investori lahkumine, ujuvkai rajamiseks loa mittesaamine, muutunud majandusolukorras ülikõrge laenuraha hind), tuligi ettevõtjana taas kohaneda. Eesmärk sama: hoonestada kinnistu ja tehes seda kõiki seadusi ja planeeringuid järgides.

Näiteks Pärnu linnajuhid on uue silla rajamisel käitunud väga targalt: julgeti oludega kohaneda ja selle tulemusel jõuti sobivate tingimustega ehituslepinguni ning tööd käivad hoogsalt. Pole tõesti nii uhke nagu algselt plaanitu, kuid siiski toimiv lahendus, mis on uutes oludes vähemalt tehtav. Nii ka meie projektis: peame tegema väiksema ja madalama hoone kui plaanitud, kuid rajades korterid ja äripinnad (nagu kehtiv üldplaneering sinnakanti ette näinud ongi), suudame ettevõtmisega siiski plussi jõuda. Nii saame kõigi takistajate meelehärmiks südalinnast ühe tühermaakrundi asemele ärid ja kodud koos mõnusa linnaruumiga.

Soovime teisel katsel avatud ja ausat detailplaneeringu menetlust. Soovime, et meie planeeringut menetletaks võrdse kohtlemise printsiibi alusel samadel tingimustel nagu Pärnu kesklinnas viimastel aastatel teiste arendajate puhul. Loodame, et teisel katsel ei satu Lootsi 10 detailplaneeringu menetlus poliitiliste mängude keskele ja menetlust ei venita mis tahes mõjukate isikute juhitud kes tahes poliitikud.

Lubame, et viime seejärel detailplaneeringu ellu täpselt sama korrektselt nagu kõik oma Pärnu arendused. Ja lubame, et ei jäta hiljem kasuahnusest 25 protsenti parkimiskohtadest tuimalt ehitamata, nagu Pärnu kesklinnas hiljuti tehti. Lubame ka seda, et ei ehita tuimalt pool meetrit detailplaneeringus ja ehitusloa projektis olnud kõrgusmärgist mööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles