Rain Palmiste Kõik ei ole halvasti, hinnad stabiliseeruvad (1)

Rain Palmiste
, pagaritööstuse Mantinga Eesti juht
Copy
Pagaritööstuse Mantinga Eesti juht Rain Palmiste.
Pagaritööstuse Mantinga Eesti juht Rain Palmiste. Foto: Rene Riisalu

Aasta algas tulise debatiga hindade üle, ennekõike võrreldi ja analüüsiti toidukaupa, sealhulgas seda, kui palju letil nähtavast hinnast saavad tootja, pood ja riik maksudena. Kuigi kõlama jäi hinnakasv ja põhjendusi tuli paljudelt asjaosalistelt, pole olukord lootusetu. Kõik ei ole halvasti, sest mõnes kaubagrupis on juba näha hindade stabiliseerumist või lausa langust.

Tootjatel ei ole enam ühtegi loogilist põhjendust, miks sedavõrd suurel määral peaks hind tõusma võrreldes näiteks eelmise aasta sama kuuga. Kui vaatame detsembrit, kerkisid hinnad laias laastus käibemaksu tõusu mõjul, mida oli oodata, sest tootjatel pole võimalik seda enda kanda võtta. Tootjatel ega riikitoojatel ei ole ruumi hindu alandada just seoses tõusnud kuludega, ja kulud on kasvanud mitmes valdkonnas: palgasurve, logistika, laod.

Nagu mainitud, siis suurt hinnatõusu ma selleks aastaks enam ei ennusta, küll näeme jätkuvalt seda, et inimesed panevad ostukorvi üha enam kampaaniatooteid. Kahtlemata survestab see toiduainete tootjaid, riikitoojaid ja jaekette tegema üha agressiivsemaid kampaaniaid, et tarbijaid hoida ja juurde võita. Tehakse järjest sügavamaid allahindlusi, et hoida tootmis- või tarnemahtu, sest kui tootmismaht või tarned kukuvad, kipub ühe ühiku hind kerkima. Seda üritataksegi mahuka kampaaniaga vältida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles