Väino Linde Miks on vaja piirata vaenuliku välisriigi kodanike valimisõigust?

Väino Linde
, justiitsministri nõunik
Copy
Järgmised kohalike omavalitsuste valimised toimuvad 2025. aasta sügisel.
Järgmised kohalike omavalitsuste valimised toimuvad 2025. aasta sügisel. Foto: Sille Annuk

Sissejuhatuseks arvan, et on absurdne, kui üks ja sama isik saab osaleda NATO liikmeks oleva, Ukrainat sõjas toetava Eesti Vabariigi pealinna Tallinna volikogu valimistel ja seejärel mõne aja pärast minna Vene saatkonda ja anda oma hääle meie idanaabri presidendivalimistel Putinile. Sellise võimaluse olemasolu tundub lähtuvalt Eesti põhiseaduse preambulis märgitud riigi sisemise ja välise rahu kaitsmise vajadusest lausa uskumatu.

Osa poliitikuid mõistab seda suurepäraselt, aga on neidki, kes ikka veel kahtlevad ega soovi aru saada, et see teema seondub meie julgeoleku ja riigi terviklikkuse tagamisega.

Niisama tähtis on siinjuures teada, et Vene Föderatsiooni konstitutsiooni 59. paragrahvi 1. lõike järgi on oma kodumaa (seega Venemaa) kaitsmine iga Vene kodaniku kohustus ja on esinenud juhtumeid, kus Eestis alaliselt elavad idanaabri kodakondsed on saanud isegi mobilisatsioonikutse. See näitab üpris ilmekalt, et Eesti Vabariigil puudub kahjuks võimalus täielikult tagada, et eelnimetatud välismaalased oleksid oma kodakondsusriigi mõjutustest vabad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles