Mälumäng Pärnu Postimehe mälumäng "Lumi küsib"

Erkki Lumisalu
Copy
"Lumi küsib" on Pärnu Postimehe igakuine mälumängusari.
"Lumi küsib" on Pärnu Postimehe igakuine mälumängusari. Foto: Pärnu Postimees

Igakuine mälumängusari toob teie ette eri küsimusi ja teadmisi nii lähemalt kui kaugemalt. Mängus osalemiseks vastake õigesti kõigile viiele küsimusele ja saatke vastused koos oma kontaktandmetega hiljemalt 11. aprilliks meiliaadressil malumang@parnupostimees.ee.

Märtsi küsimused

  1. 20. veebruari Pärnu Postimehes on pööratud rohkelt tähelepanu koolidele. Praegust olukorda kajastavate artiklite kõrval leiame viiteid ajaloole. Rootslasest vaimuliku Johannes Vestringi eestvõttel asutas Pärnu raad tasuta kooli mittesaksa lastele, mis oli ainulaadne kogu Eesti keeleruumis ja jäi Eesti koolina Pärnus ükskiknähtuseks 17 aastaks. Mis aastal see kool loodi?
  2. Pärnus asuvale Tallinna väravale on paigaldatud mälestustahvel ühe maailma kultuuriajaloos väga tähtsa isiku vanavanaisale. Kellele on see pühendatud?
  3. Veebruaris pälvisid presidendi teenetemärgi kaks kauaaegset Pärnumaa ajakirjanikku, kes mõlemad on pikalt töötanud ka Pärnu Postimehes. Üks neist – Ester Vilgats – on olnud tegev ERRi Pärnumaa korrespondendina, teine teeb ajalehega kaastööd praegugi. Kes on see tubli ja tunnustatud Pärnumaa ajakirjanik?
  4. Pärnu linngi tunnustab igal aastal oma tublisid ja tegusaid. Kuid Pärnu aukodaniku tiitlit ei anta välja just ülearu sageli. Esimene omistati 1886. aastal admiral Konstantin Possiet’le. Käesoleval aastal pälvis Pärnu aukodaniku tiitli alles kaheksas tubli inimene. Kes sai kaheksandaks Pärnu linna aukodanikuks?
  5. Selle Pärnu naiskirjaniku kohta on kirja pandud lausa nii: "Tema romaani "Ennosaare Ain" on peetud eesti romantilise jutukirjanduse paremaks saavutiseks ning oma aja eeskujulikumaks romaaniks, ja on ilmne, et eesti romantilise proosa hulgas on tõesti raske talle võistlejat leida, vähemalt kompositsioonis ja reljeefsetes tegelaste kujudes kui ka eespool iseloomustatud miljöö maalimises." Kes on see omaaegsest Pärnust detailirohkete rahvuslike tavade kirjeldustega Eesti kultuurilukku läinud naine?

Osale loosimises

Mängus osalemiseks vastake õigesti kõigile viiele küsimusele ja saatke vastused koos oma kontaktandmetega hiljemalt 11. aprilliks meiliaadressil malumang@parnupostimees.ee.

Õigesti vastanute vahel loosime 12. aprillil välja PP kingikoti.

Võitja nime ühes õigete vastustega avaldame 13. aprillil PPs, kui kuulutame ühtlasi välja uue mängu ja esitame uued küsimused.


Veebruarimängu vastused ja võitja

  1. Esimeses Perno Postimehes 5. juunil 1857 tutvustas Jannsen lugejatele põhjalikult raudteed ja sellel sõitvat rongi, mille paneb liikuma aurumootoril töötav vedur. Ehk siis lugesime õigeks selle vastuse variatsioonid. Telegraafist räägib Jannsen selles võtmes, et järgmises numbris tutvustab ta seda imme-asja põhjalikumalt.
  2. Pärnus Rüütli tänaval 2007. aastal avatud Jannseni kuju autor on Mati Karmin.
  3. Mailiis Ollino pildistas Eliisabeti kiriku tornikukke. Õigeks lugesime nii "Eliisabeti kiriku", mida kujutati margil, kui detailsema "tornikuke", mis ehtis esimese päeva ümbrikku.
  4. Pärnu Postimehe laste joonistuskonkurss kannab nime "Mina märkan!".
  5. Pärnu Postimehe taskuhääling kannab kokkuvõtvat pealkirja "Sõnu ei söö!".

Loosiga naeratas õnn Kardo Viitale ja tema saab auhinnaks koti Postimees Kirjastuse raamatutega. Palju õnne!

Küsimused koostas Postimees Grupi töötaja Erkki Lumisalu. Mälumängu, loosimises osalemise ja Postimees Grupi isikuandmete töötlemise tingimused leiate siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles