KOLUMN Ole inimene, lase kõigil hingata!

Sirle Matt
, reporter
Copy
Lõke, foto on illustratiivne.
Lõke, foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Kevad pole õieti käeski, kui juba on alanud prügipõletamine. Tossavad oksa- ja muude aiajäätmete hunnikud ei ole Pärnus haruldane vaatepilt. Vastupidi: mida ilusam ilm, seda suurema tõenäosusega pole võimalik värsket kevadõhku nautida. Seda hoolimata tõigast, et aiajäätmete põletamine ei ole Pärnus lubatud ei lõkkes ega välikaminas.

Tossutaja põhireaktsioon on märkuse tegija peale pahandada, ehkki tema on see, kes oma tegevusega teisi häirib ja tervist rikub. Põlemisel tekkiv toss ei ole ainult vastiku haisuga, vaid sissehingamisel tervist kahjustav, eralduvad osakesed tungivad kopsudesse ja veringesse. Õhusaastel on seos neeru- ja maksahaiguste, astmaga, suureneb trombioht, võivad tekkida rütmihäired, teatud ühendid tekitavad vähki.

Olen korduvalt ja mitme aasta vältel pöördunud Pärnu linnavalitsuse poole palvega teavitada elanikke, et okste, lehtede ja ükskõik millist prahti põletada on lubamatu. Paraku tulutult. Olen ka Pärnu elanik, aga minuni ei ole linnalt jõudnud mitte kunagi ühtegi sõnumit, et prahipõletamine ei ole vastuvõetav. Kui ise otsida, on kõige värskem materjal kahe aasta tagune pressiteade Pärnu linnavalitsuse veebilehel. Käsi püsti, kes käivad linnavalitsuse lehel pressiteateid lugemas? Eriti veel vanu, et teada saada, mida tohib teha ja mida mitte!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles