Heli Tooman ja Margrit Kärp: kolleegid teaduses, kaaslased reisidel, ema ja tütar kodus

Sirle Matt
, reporter
Copy
Ema ja tütart Margrit Kärpi ja Heli Toomanit ühendab kirg uurida turismi teaduslikult, aga ka spordivaim ja reisipisik.
Ema ja tütart Margrit Kärpi ja Heli Toomanit ühendab kirg uurida turismi teaduslikult, aga ka spordivaim ja reisipisik. Foto: Urmas Luik

Ema ja tütar Heli Tooman ja Margrit Kärp töötavad mõlemad Tartu ülikooli Pärnu kolledžis turismi õppejõududena, juhendavad üliõpilasi ja teevad teadustööd. Emeriitdotsent Tooman on Pärnu kolledži turismihariduse rajaja, kelle sulest on pärit mitu turismi- ja teenindusõpikut.

Nüüd akadeemilist teed käivad ema ja tütar olid kunagi head sportlasedki.

Ema Heli ala oli ujumine ja ta kuulus mõnda aega Eesti koondisesse. Margrit Kärp võitis auhindu moodsas viievõistluses ja talle omistati selle eest 1994. aastal Eesti parima naissportlase tiitel. Mõlemad said juba noorena seoses spordiga palju reisida ja pääsesid välismaalegi, seda võimalust enamikul Nõukogude Liidus polnud. Tooman käis 1966. aastal esimese õpilasena oma koolist Soomes. “See oli tõeliselt erakordne,” meenutab ta. 

Mõlemad reisivad nüüdki palju. Tooman leiab, et turismi ei saa õpetada ega turismiteadust teha vaid raamatutarkuse järgi. Selleks et turismi eri tahke sügavuti tunda, mõista ja edendada, pole vaja ainult palju õppida, vaid ka reisida. Aga ülikoolis õppis ta alguses üldse raamatukogundust. Ka tütar Margriti tee teadusesse pole kulgenud sirgjoonena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles