Ajalookonverentsil esinevad nimekad vilistlased

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülejõe gümnaasium.
Ülejõe gümnaasium. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Neljapäeval, 5. aprillil on Pärnu Ülejõe gümnaasiumis "Kooli ajaloo konverents", kus õpilaste kõrval esinevad külalistena kolm nimekat vilistlast.
 

„Sel õppeaastal tahame noori harida just kooli loomise protsessi ja ülevaatega tähtsatest inimestest ehk võtsime ette perioodi, mis puudutab kooli ajaloo esimesi 11 aastat,“ tutvustas huvijuht Piret Soa. „Luubi all on kaks esimest direktorit ja külalisesinejateks on omal alal tuntud vilistlased, kelle lõpetamise aasta mahub sellesse ajastusse.“

Konverents algab õpilasettekannetega. Kümnendik Liis Bergmann tutvustab kooli kunagise direktori Evald Traksi elu- ja töölugu, seejärel annab Kuhja kooli ajast (1958-1979) – ajast, kui praeguse Ülejõe gümnaasiumi direktor oli Arnold Kuhi – ülevaate Maarja Tammann. Endine õpetaja Hans Soll aga meenutab, kuidas Kuhi direktorina kooli käima lükkas.

Vilistlaste esinemised algavad nende kooliaja meenutustega. Seejärel võtavad nad kõnelda just oma tegevusvaldkonnast.

Nii räägib Tartu ülikooli kliinikumi nahahaiguste kliiniku juhataja professor Helgi Silm teemal „Nahavähk – salakaval haigus“, ajaloolane ja poliitik Toomas Alatalu kõneleb Eestist ja maailmapoliitikast ning peapiiskop Andres Põder religiooni tänapäevastest sõlmküsimustest.

„Konverentsi tulevad peale 9.-12. klassi õpilaste ja õpetajate kuulama paljud endised õpetajad, kes pensionipõlve naudivad ja kellele see kool ikka armas on,“ ütles Soa.

Ülejõe gümnaasiumi konverentside traditsioon pärineb õppeaastast 1969/70. Nagu tollele ajastule kohane, olid esimesed konverentsid „punased“. Õpilaskonverentse on peetud eri teemadel, aga alati on kaasatud esinema kooli vilistlasi.

1959-1971 on praeguse Ülejõe gümnaasiumi lõpetanud näitleja ja lavastaja Kaarel Kilvet, Tartu ülikooli professor, ajakirjandusteadlane ja sotsiaalpsühholoog Peeter Vihalemm, Tartu ülikooli loodus- ja tehnoloogiateaduskonna, ökoloogia- ja maateaduste instituudi taimeökoloogia õppetooli taimeökoloogia lektor Elle Roosaluste, filoloogiadoktor Ülle Viks, endine purjetaja, Pärnu Postimehe spordiajakirjanik Joel Kukk, teoloog Joosep Tammo, Vikerraadio raadioajakirjanik Ülle Kilvet, Estonia ooperisolist Rein Taidla, ornitoloog Eedi Lelov jt.

Järgmisel aastal tähistab Ülejõe gümnaasiumi muusikakallaku 40. aastapäeva ja pühendab konverentsi muusikale ning bioloogiale. Peale selle saab konverentsil ülevaate järgmisest kümnendist kooli arengus uue direktori Jüri Koksi valitsemisajal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles