ANDKE TEADA! Ornitoloogiaühing ootab teateid kevadekuulutajate kohta

PP
Copy
Suurem lindude ränne on alles ees. 
Suurem lindude ränne on alles ees. Foto: Urmas Luik

Ornitoloogiaühing kogub sel kevadel taas teateid esimeste saabunud rändlindude kohta. Tähelepanelikelt vaatlejatelt oodatakse teavet näiteks sookure, linavästriku, väike-lehelinnu ja suitsupääsukese märkamise kohta.

Rändlindude kohalejõudmisest saab iga huviline teada anda mai lõpuni. Üles tuleks märkida vaatluse kuupäev ja kellaaeg, asukoht, nähtud liigid, isendite arv ja tegevus, võimalusel lindude sugu ja vanus. Tähtis on, et vaatleja on täiesti kindel, mis liiki ta nägi.

Ühing palub vaatlusandmed kirja panna rakenduses PlutoF GO või platvormil PlutoF, kust need jõuavad avalikku andmebaasi eElurikkus. Vaatluste juhendi leiab kodulehelt www.eoy.ee/fenovaatlused.

“Linnuvaatlejad on sel aastal juba märganud sookurge, hallhane, kaelustuvi, kiivitajat ja põldlõokest,” märkis ornitofenoloogiliste vaatluste koordinaator Tiiu Tali. “Tegemist on lähiränduritega, kes on talve veetnud näiteks Lääne-Euroopas või mujal lähematel talvitusaladel. Suurem lindude ränne on alles ees, tippaeg on aprilli lõpus ja mai alguses, mõni kaugrändur Aafrikast ja Aasiast saabub alles mais.”

Iganädalased kokkuvõtted rändlindude saabumise kohta avaldab ornitoloogiaühing listis “Linnuhuvilised”.

Andmeid esimeste saabunud rändlindude kohta kogutakse alates 1922. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles