Pärimusmuusika päevad ühendavad eri põlvkondi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Svjata Vatra.
Svjata Vatra. Foto: promo

Neljandat korda toimuvad Pärnu pärimusmuusika päevad keskenduvad sel korral eeskätt Pärnumaa elava pärimuse hoidmisele ja edasi kandmisele. 11.–14. aprillini toimuva festivali teema on piirkondade ja põlvkondade side ning seda sõnumit kannavad kontserdid, õpitoad ja klubiõhtud.

Et tutvustada pärimusmuusika olemust laiemalt, toimub osa festivali kontserte maakonna kultuurimajades ja väljaspool traditsioonilisi esinemispaiku, sealhulgas Pärnumaa koolides ja lasteaedades. Kokku toimub pärimusmuusika päevade raames 18 kontserti ja kuus õpituba.

„Seekordse festivaliga püüamegi anda Pärnumaa eri piirkondade ja põlvkondade pärimusmuusikutele võimaluse kokku saada ja kogemusi ning repertuaari vahetada,“ sõnas festivali korraldajad Ülle Jantson. „Loodame, et nooremad muusikud tunnetavad seda väge, mis on vanade külapillimeeste lihtsates lugudes ja ilma eriliste nippide-nüanssideta esitustes ning et staažikad pillimehed leiavad, mida nooremate interpreteerimistest meelde jätta.“

Kevadise aja tõttu toimuvad kõik kontserdid, õpitoad ja klubiõhtud siseruumides, mis küll piirab lustijate hulka ega võimalda „õllesummerlikke“ kogunemisi, kuid hea kõlaga kontserdiruumid annavad võimaluse akustiliste instrumentide nüansside kuulmiseks ning jutuvestmiseks-kaasalaulmiseks. Täpsema info kontserdipaikade, aegade ja esinejate kohta leiab korraldaja kodulehelt www.rannarada.ee.

Festivali kavas on kontserte, kus astuvad üles siinsed rahvamuusika edendajad-õpetajad koos oma laste ja õpilastega: Krista Sildoja, Raivo Sildoja, Olavi Kõrre, Raido Koppel, Ülle Jantson; samuti Margus Põldsepp koos Karksi-Nuia muusikakooli noortega. Pärnumaalt on pärit kunagine tuntud vanavara ja pärimusmuusika koguja August Pulst, kelle pea sajanditagustelt ringreisidelt korjatud pärandit Krista ja Raivo Sildo Maarja-Magdaleena gildi saalis toimuval kontserdil-loengul tutvustavad.

Pärimusmuusika kujunemisest, vastasmõjudest ja seostest Euroopa ja maailma eri piirkondade muusika vahel jutustab Jaak Johansoni, Citra Krista Joonase ja Dave Murphy kontserdikava „Lamav tiiger”. Iirimaalt pärit vile- ja flöödivirtuoos Dave Murphy teeb laupäeval, 14. aprillil iiri tinavile õpitoa. Eri piirkondade kultuuride mõjutustest toovad näite ansambli Svjata Vatra muusikud, kes ühendavad Eesti ja Ukraina pärimusmuusika traditsioone.

Pärimusmuusika päevad lõpetab laupäeval, 14. aprillil suur Pärnumaa pillimeeste paraad, kus eri põlvkondade ja kihelkondade muusikud kordamööda või üheskoos esinedes publikule ja üksteisele oma lugusid-laule tutvustavad.

Oodata on huvitavaid koosseise ja seni avastamata või ammu unustatud lugusid-laule. Siinkandis hästi tuntud ja elukogenud külapillimeeste kõrval astuvad üles nooremad pärimusmuusika harrastajad. Festivali lõppkontserdi ja tantsuõhtu sisustavad tänavu oma 40. tegevusaastat tähistav elav rahvamuusikalegend ansambel Kukerpillid.

„Kõigile klubiõhtute ning õpitubade külastajatele tahaks julgustuseks öelda, et tulge häbenemata ja mängige ühes meiega. Kel pilli pole, püüame kohapealseid instrumente omavahel jagada, või tulge niisama kuulama, kaasa laulma või tantsima,“ rääkis Jantson. „See on meie kultuur ja pärand ning kõige parem viis seda säilitada ja järgmistele põlvkondadele edasi anda on neid laule-pillilugusid võimalikult sageli laulda ja mängida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles