Emakeelepäeval astub rahva ette kirjanik, kel mõndagi ühist Koidulaga

Merle Rallmann
, ajakirjanik
Copy
Tõnu Õnnepalu kasutab kirjanikuna oma elust rääkides strateegiat, mille on laenanud stripparitelt: hoidmaks publiku tähelepanu, uudishimu ja erutust, ei tohi kunagi paljastada kõike ega ammugi teha seda liiga kiiresti.
Tõnu Õnnepalu kasutab kirjanikuna oma elust rääkides strateegiat, mille on laenanud stripparitelt: hoidmaks publiku tähelepanu, uudishimu ja erutust, ei tohi kunagi paljastada kõike ega ammugi teha seda liiga kiiresti. Foto: Margus Ansu

Homme, emakeelepäeval astub Pärnus Koidula muuseumis kirjandushuviliste ette kirjanik Tõnu Õnnepalu.

Koidula muuseumi juhataja Elmar Trink avaldas, et kirjanduslik kohtumine toimub sel korral erandina neljapäeval emakeelepäeva puhul.

"Tõnu Õnnepalu on niivõrd mitmekülgne kirjanik, nii proosas kui luules, ja tõlkinud palju," kiitis Trink, kelle arvates on Õnnepalul ühist Koidulaga. "Ta on natuke sarnane nii Lydia kui papa Jannseniga, vahendades meie lugejatele ka teiste maade kirjandust. Peale selle kirjutab ise, ja hästi kirjutab," rääkis Trink ja tõdes, et kirjanik pole Koidula muuseumis varem esinenudki. 

Tõnu Õnnepalu on tuntust kogunud ka kirjanikunimede Emil Tode ja Anton Nigovu all. Tema esimese raamatu, luulekogu "Jõeäärne maja" ilmumisest möödub tänavu 39 aastat. Oma esimese romaani "Piiririik" eest pälvis viljakas autor kohe Balti assamblee ja kultuurkapitali kirjanduspreemia. Tema sulest on ilmunud 15 romaani, kümme luulekogu ja neli näidendit ning ta on tõlkinud 15 raamatut.

Mullu pälvis Õnnepalu romaani "Palk: talvepäevik" eest Tammsaare romaanipreemia, mida antakse välja iga viie aasta tagant. Žürii hinnangul on teose stiil isikupärane ja voolav ning keel elulähedane, kuid täpne ja poeetiline.

Kirjandusõhtu Õnnepaluga algab Koidula muuseumis kell 18. 

Tõnu Õnnepalu kohtub pärnumaalastega neljapäeva õhtul Koidula muuseumis.
Tõnu Õnnepalu kohtub pärnumaalastega neljapäeva õhtul Koidula muuseumis. Foto: Dmitri Kotjuh
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles