Vändra kunstigaleriis näeb kevadel Jüri Arraku loomingut

Pärnu Postimees
Copy
Näitusel esitletakse Jüri Arraku mõtlemapanevaid teoseid, mis kajastavad inimese sisemaailma, looduse ilu ja inimsuhteid.
Näitusel esitletakse Jüri Arraku mõtlemapanevaid teoseid, mis kajastavad inimese sisemaailma, looduse ilu ja inimsuhteid. Foto: Daisy Lappard

Vändra kunstigaleriis avaneb ühes kevade algusega Jüri Arraku (1936–2022) loomingu näitus “Pilditagune maailm on maalide sees”, mille keskmes on kunstniku maalid, graafika ja joonistused.

Väljapaneku kuraatori Maris Roosti sõnutsi oli eesmärk näidata Arraku viimase kahe aastakümne teoseid. “Kui tervikpilt tundub peale vaadates kirjuvõitu, siis Arrakule iseloomulike masktegelaste ühendav lüli on siin täiesti olemas. Ilmselt ei ole kedagi, kes Arraku loomingut ei teaks: tema omanäolist käekirja ei ole võimalik kellegi teise omaga segi ajada,” avaldas kuraator.

Pisut ootamatud on kunstniku väikeseformaadilised maalid, mida kunstnik viljeles puhtalt ruumipuuduse sunnil, sest õhtutundidel kodus polnud võimalik suuremaid õlimaale teha. Õlimaalidele on omane jõuline käekiri. Maalikunst ei olnud kunstnikule võõras, sest tarbekunsti õppides oli just maal ja joonistamine see, mida õpiti, kuigi tunduvalt erinevalt kui kujutavas kunstis. Õlimaalija ning graafikuna on Arrak nimetanud ennast iseõppijaks, see võiski panna aluse tema väga isikupärasele käekirjale. Graafilised joonistused on värvidega muudetud õhulisemaks ja helgemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles