Loodusvaatlus Astronoomilise kevade saabumine

, loodusfotograaf
Copy
Musträstas.
Musträstas. Foto: Karl Adami

Ja pärale ongi jõudnud astronoomiline kevad! Eks see kinnitab, et nüüd ongi siis kevad, isegi kui aknatagune lumesadu või mõni sombune ja pime novembrihõnguline õhtu muu mulje jätavad. Aga just nimelt sügisesi päevi on nädalasse mahtunud mitu ja need suunasid isegi innukaid kevadekuulutajaid laulmise asemel toiduotsingutele.

Esmaspäeval püsis lumevaip suisa õhtuni ning selle päeva lõpetuseks ei kostnud ümbruskonnast vaheldusrikast ja rahulikku musträstalaulu, mis on nüüdseks saanud juba tavapäraseks.

Ajapikku hiilib see meeldiv taustaheli isegi varahommikutesse. Musträstalaulu võib nimelt kevadel ja suvel kuulda suisa tund enne päikesetõusu ning päeva teises otsas sulgeb ta noka enamasti kolmveerand tundi peale loojangut. Mõistagi mahub vahepealsesse aega hulga jõudehetki, kuid ka konkurentide minema puksimist ja kaasaga kurameerimist. Kuigi esimesed laulvad musträstad pakkusid hulga äratundmisrõõmu ja tekitasid sooja tunde, muutub nende repertuaar kõrvale pea niisama tavaliseks kui rasvatihaste oma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles