Järelvaadatav Saarde abivallavanema umbusaldamine kukkus volikogus läbi

Pärnu Postimees
Copy
Abivallavanem Mait Talvoja umbusaldavad volinikud leiavad, et kui pärast rekonstreerimist puudub hoonel katusesoojustus ja vesi jookseb jätkuvalt keldrisse, siis ei saa öelda, et hoone on energiatõhus.
Abivallavanem Mait Talvoja umbusaldavad volinikud leiavad, et kui pärast rekonstreerimist puudub hoonel katusesoojustus ja vesi jookseb jätkuvalt keldrisse, siis ei saa öelda, et hoone on energiatõhus. Foto: Urmas Luik

Saarde volikogu neljapäevase istungi päevakorra esimene punkt oli abivallavanem Mait Talvoja umbusaldamine.

2022. aasta algusest Saarde abivallavanema ametis Talvoja vastutab majanduse eest. Üks tema veetavaid projekte on olnud Kilingi-Nõmme tervise- ja hoolduskeskuse rekonstrueerimistööd, mis ongi umbusaldusavalduse põhjusena esile toodud. Umbusaldavate volinike kirjelduse järgi on Talvoja rahvaesindajaile kinnitanud, et läinud aastal lõpetati tervise- ja hoolduskeskuse ümberehitustööd.

Samal ajal oli eelmise volikogu päevakorras eelnõu, mis kinnitab umbusaldajate väitel vastupidist. Nimelt on veel tarvis soojustada tänavu aasta lõpuks lamekatus ja kiirabiautole ehitada katusealune. 2026. aasta lõpuks aga tuleb teha vundamendile drenaažisüsteem. Umbusaldajad märkisid, et kõik lisatööd olid tegelikult juba Kilingi-Nõmme tervise- ja hoolduskeskuse hoone energiatõhususe parandamise hanke aluseks olnud auditis sees.

Abivallavanemat umbusaldanud volinikud leidsid, et kui pärast rekonstreerimist puudub hoonel katusesoojustus ja vesi jookseb jätkuvalt keldrisse, siis ei saa öelda, et hoone on energiatõhus. Samuti heitsid nad ette, et vallavalitsus on otsustanud maha vaikida Talvoja hooletuse ja puuduliku järelevalve. Nad märkisid, et umbusaldataval lasub mitmekordne vastutus, kuna vallavalitsuse liikme ja abivallavanema ameti kõrval on Talvoja SA Kilingi-Nõmme Tervise- ja Hoolduskeskuse nõukogu esimees.

“Inimene,kes oma ametipositsioonidest lähuvalt kasutab ära avalikku võimu, osaleb otsustuspotsessis iseenda suhtes, veeretades enda Saarde vallavalitsuse liikme ja Saarde valla abivallavanema haldusala kohustused teisele organisatsioonile täimiseks, ei saa olla usaldusväärne vallavalitsuse liige,” on kirjas avalduses.

Umbusaldusavaldusele oli alla kirjutanud seitse Saarde vallavolikogu opositsiooni esindajat. 

Kaks aastat tagasi valimiste järel Saardes ainuvõimu saavutanud valimisliit Südamega Saardes teenis volikogus üheksa kohta, ent kunagine Tali vallavolikogu esimees Aleksander Vilinurm, kes polnud rahul oma kodukohta puudutavate otsustega, on juba üle aasta hääletanud samas taktis opositsiooniga. Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale kuulub Saarde volikogus kolm ja Paremale Saardele kaks kohta ja valimisliidul Muutuv Saarde on mandaate üks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles