Üleskutse tulemus: kartul ja leib teevad õnnelikuks

Copy
Mitu inimest andis teada, et neid teeb õnnelikuks kiluvõileiva söömine. 
Mitu inimest andis teada, et neid teeb õnnelikuks kiluvõileiva söömine. Foto: Mailiis Ollino

Sel nädalal, 20. märtsil tähistati rahvusvahelist õnnepäeva. Sel puhul uuris vaimse tervise portaal Peaasi, mis toidud teevad Eesti inimesi õnnelikuks. 

Üleskutsele vastanud nimetasid eelkõige eri kartuliroogi. Populaarsuselt järgmine oli leib, näiteks ahjusoe leib võiga. Mitu korda mainiti kiluvõileiba.

“Tasakaalustatud toitumine on üks vaimse tervise vitamiinidest, mis tähendab, et toit mõjutab meie enesetunnet ja heaolu. Teatud toitude söömine võib tekitada õnnetunnet ka seepärast, et selle toiduga on seotud positiivsed mälestused. Retsepte saatnud tõid samuti esile, et mõni toit teeb neid õnnelikuks just sel põhjusel, et seda on hästi valmistanud mõni lähedane inimene,” rääkis portaali tegevjuht, kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Et saada toidust suurem nauding, soovitab Oidermaa proovida päevas vähemalt ühe toidukorra puhul ärksameelset söömist, mis paneb kõik meeled tööle. “See võib kasvatada vaimset heaolu, naudingut toidust ja tänulikkust,” põhjendas ta.

Harjutage ärksameelset söömist

  • Viige mõte korraks sellele, kes toidu valmistas, kust selle koostisosad pärinevad, kui paljud inimesed on selle teie lauale tulekusse panustanud ja kuidas.
  • Vaadake, missugune toit tundub, mis värvi või kujuga see on.
  • Pange silmad kinni ja nuusutage: millised mõtte- või tundeseosed  tekivad?
  • Puudutage toitu. Missugune see sõrmede vahel või suus tundub: kas pehme, kõva, krõbe?
  • Mis häält toit teeb, kui seda mälute?
  • Keskenduge maitsele. Milliseid nüansse märkate: magus, soolane, hapu, mõru?
Andmed: peaasi.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles