KOLUMN Jah, see pole Rio de Janeiro! (1)

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Pärnu lennujaam pole suutnud tuua õhuvärava kaudu suvepealinna nii palju reisijaid, kui selle rekonstrueerimise eel prognoositi.
Pärnu lennujaam pole suutnud tuua õhuvärava kaudu suvepealinna nii palju reisijaid, kui selle rekonstrueerimise eel prognoositi. Foto: Eero Vabamägi

“Helsingi, Stockholmi ja Kopenhaageni elanikud, kes põevad rännukihku, tormavad teie toredasse linna. Pealinn tuleb automaatselt üle Pärnusse. Siia sõidab tööle valitsus. Pärnu nimetatakse ümber New Tallinnaks, Tallinn aga Vana-Pärnuks. Tartlased ja rakverlased kiristavad hambaid, aga nad ei saa midagi parata. New Tallinnast saab Euroopa, varsti juba kogu maailma kõige elegantsem keskus.”

“Kogu maailma keskus!” oigasid vapustatud pärnakad.

“Jah! Aga hiljem ka universumi keskus. Mõte kuurordist ja elevantidest, mis on maakonnalinna muutnud maakera keskuseks, muutub rakendusteaduseks ja leiutab planeetide vahelise reisiühenduse viisid. Pärnust lendavad signaalid Marsile, Jupiterile ja Neptuunile. Ühendus Veenusega muutub niisama hõlpsaks nagu sõit Paikuselt Sinti!”

Nii võiks kõlada tuntud kirjandustegelase Ostap Benderi kõne Pärnu lennujaama terminali kogunenud suvepealinlaste hordidele pea 100 aastat hiljem, kui ilmus kirjandusklassikasse kuuluv “12 tooli”, kus lugupeetud aferist hullutas Vasjuki-nimelise väikelinna elanikke kohalikus maleklubis mõttega, et nende provintsilinnast võib peagi saada maailma naba ja linnakeses korraldatakse planeetide vaheline malekongress.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles