Kurgja talumuuseum tähistab kevadpühi

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läheneval nädalavahetusel on rahvasuus mitu nime, nagu lihavõtted, ülestõusmispühad, munadepühad, kiigepühad, mille vastu huvi tundjad saavad selgust pühapäeval, esimesel ülestõusmispühal Kurgja talumuuseumis.

Carl Robert Jakobsoni Kurgja talumuuseumi direktor Monika Jõemaa nentis, et heal lapsel on ikka mitu nime ja iga nimi kannab endas oma tähtsust ja toimetust.

Lihavõtted lõpetavad katoliku paastu ja ülestõusmine viitab Jeesus Kristuse hauast tõusmisele. Kevadpühad on rõõm selle üle, et pikk talv on jäänud seljataha ja loodus ärkab elule, ning munade- ja kiigepühad on seotud kombestikuga.

“Munade värvimine on tänapäevalgi üks tähtsamaid tegevusi, aga kui paljudes meie kodudes urbitakse või trikseldatakse? Ometi on need tegevused olnud esivanemate pühadekombestikus tähtsal kohal,” mainis Jõemaa.

Kurgjal kevadpühi tähistades urbitakse end vanade eestlaste kombel virgaks ja ilusaks, mängitakse munamänge, tervitatakse taluloomi ning muuseumipere leiab tegevust igas eas huvilistele.

Nimed on soovitav varem kirja anda, info talumuuseumi kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles